Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. Gerwin van Luttikhuizen

Carbidschieten in Otterlo: ‘Eigenlijk doen we het met een groepje vrienden’

29 december 2020 om 16:55 Overig

OTTERLO Het traditionele carbidschieten in Otterlo zit er dit jaar, net als vele andere activiteiten, niet in. Waar er ieder jaar wel honderden mensen op de knallen afkomen, zal het schieten dit jaar beperkt blijven voor een groepje vrienden. Eigenlijk op dezelfde manier als hoe het ooit begon.

Job Oldegbers

Het is een traditie geworden. Carbidschieten op oudejaarsdag in een weiland langs de Pothovenlaan. Een vriendengroep van om en nabij negen mannen rond de 40 is als kind al begonnen met het schieten. ,,Eerst met kleine blikjes op een veilige manier en dat werd steeds wat groter”, blikt Gerard Mulder (43) terug. Mulder heeft de traditie samen met zo’n acht anderen voortgezet. ,,Soms wisselt er natuurlijk wat, maar we pakken dit als vrienden op.”

Dat bleken mededorpsbewoners ook wel wat te vinden. ,,We deden het met jongens uit de buurt, dat werden later vrienden en van het een komt het ander. Wij zijn druk met schieten, maar soms staan er wel honderd mensen te kijken.” Hoe lang het carbidschieten al plaatsvindt weet Mulder niet te zeggen. ,,Ik denk rond de 25 jaar.”

Dit jaar zal het stil blijven in Otterlo, of tenminste, iets stiller. ,,We zijn benaderd door de gemeente en de wijkagent en hebben toen in goed overleg besloten om dit jaar geen grootse festiviteiten te houden. Er is zoveel afgelast en er komen zoveel mensen, dan lijkt het ons geen goed idee.” Dit heeft dus vooral te maken met de toestroom van bezoekers en niet met het carbidschieten zelf, dat mag namelijk nog steeds in de gemeente Ede. ,,Dat zullen we dus misschien wel gaan doen, maar dan in een kleinere kring.”

Carbidschieten in Ede
Het carbidschieten is dit jaar in de gemeente Ede niet verboden, in tegenstelling tot het afsteken van regulier vuurwerk waarvoor een landelijk vuurwerkverbod geldig is. Carbidschieten mag in de gemeente Ede op 31 december tussen 10.00 en 18.00 uur en alleen met melkbussen en buiten de bebouwde kom.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie