Soroptimisten bij Huis Kernhem, met 'Anna Maria Moens', geflankeerd door de twee jonge historici van F-Site.
Soroptimisten bij Huis Kernhem, met 'Anna Maria Moens', geflankeerd door de twee jonge historici van F-Site. Soroptimist Club Ede

Edese Soroptimisten:meer aandacht nodig voor vrouwen in de geschiedenisles

29 april 2018 om 22:29 lokaal Deel je nieuws

Vrouwen hebben altijd de helft van de wereldbevolking uitgemaakt. Waarom leren we dan zo weinig over deze helft? Tijd om dit te veranderen. Leden van Soroptimist Club Ede roepen middelbare scholen in Ede op om in de geschiedenislessen de rol van vrouwen een grotere rol te geven. Daarmee sluiten ze zich aan bij het online project F-Site van Jonge Historici en het bureau Van Gisteren.

Deze oproep komt voort uit een succesvolle thema-avond die Soroptimist Club Ede eind april organiseerde in Huis Kernhem in Ede, in bijzijn van tientallen Soroptimisten uit een wijde regio van Tiel tot Almere en zelfs een uit Friesland.  Het thema werd geïntroduceerd door Jorieke van der Schaaf en Rosanne Schot van de Jonge Historici, betrokken bij de start van www.f-site.nu . Dit online educatieplatform met lesmateriaal over vrouwen in de geschiedenis zal in oktober tijdens de Maand van de Geschiedenis officieel worden gelanceerd.  

Een onuitwisbare indruk maakte Anna Maria Moens, die ruim 250 jaar geleden de scepter zwaaide in haar internaat in Huis Kernhem. Actrice Yvette Onnekink kroop in de huid van deze opmerkelijke vrouw, die bekend stond als streng en eigenaardig, maar zich van haar gevoelige kant liet zien in haar gedichten. 

Julia Hofstede van boekhandel Het Paard van Troje in Ede presenteerde gepassioneerd een persoonlijke selectie van actuele boeken van vrouwelijke schrijvers over vrouwen. De avond werd gepresenteerd door Jacqueline Kronenburg van Soroptimist Club Ede, met een welkom door clubpresident Annuska Bloemert.

Met  crowdfunding hebben de initiatiefnemers genoeg geld opgehaald voor de bouw van www.f-site.nu. In het najaar wordt tijdens De Maand van de Geschiedenis het platform feestelijk gelanceerd. In het nieuwe schooljaar 2018-2019 kunnen docenten daar gratis en toegankelijk educatiemateriaal vinden dat naadloos aansluit op de tien tijdvakken in het geschiedenisonderwijs.

Oproep Soroptimisten

De Soroptimisten van Ede maken deel uit van Soroptimist International, een wereldwijd vrouwennetwerk dat opkomt voor de rechten van vrouwen en meisjes.  Zij onderschrijven de conclusie van Jonge Historici dat in de huidige lesmethodes mannen domineren als belangrijke historische figuren. Behalve dat dit achterhaald is – is het ook zonde.  Daarom roept Soroptimist Club Ede met een open brief de middelbare scholen in Ede – Aeres VMBO, Het Streek, Marnix College en Pallas Athene College - op om gebruik te gaan maken van de rijke bronnen van F-site.

Anna Maria Moens kwam terug naar Huis Kernhem tijdens deze avond over vrouwengeschiedenis.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie