Ondanks het vuurwerkverbod gaat er toch heel wat vuurwerk de lucht in in Ede.
Ondanks het vuurwerkverbod gaat er toch heel wat vuurwerk de lucht in in Ede. Ted Walker

Ede luidt 2021 in met vuurwerk en brandjes

31 december 2020 om 20:42 Evenementen

EDE De jaarwisseling verloopt voor velen heel anders dan anders. Door het vuurwerkverbod en de coronaregels zijn veel dingen niet toegestaan. Toch probeert Ede er een feestelijke jaarwisseling van te maken, al is het een stuk rustiger dan anders.

01.00 uur: Op de meeste plaatsen is het weer aardig rustig geworden. Er is zo nu en dan nog wel wat te horen, maar het meeste vuurwerk is wel voorbij.

00.20 uur: Ondanks het vuurwerkverbod gaat er toch heel wat vuurwerk de lucht in in Ede.

00.01 uur: Het is 2021! Gelukkig nieuwjaar!

23.30 uur: De brandweer blijft bezig met buitenbrandjes die op verschillende plaatsen woeden. Aan de Edeseweg in Wekerom werden kerstbomen in brand gestoken.

23.00 uur: Het is voor de brandweer van Ede trouwens ook een bijzonder moment. Sinds gisteren zijn ze overgestapt naar een 24-uursdienst. ,,Vanochtend om 8.00 uur trad de tweede ploeg brandweermensen in Ede aan voor een 24-uursdienst. Een gedenkwaardig moment waar veel voorbereiding en overleg aan vooraf gegaan is. Deze jaarwisseling heeft de D-ploeg dienst. We zijn benieuwd of deze jaarwisseling druk gaat worden, of dat het juist rustiger blijft dan andere jaren.”


22.45 uur: Op sociale media meldden mensen dat er ondanks het vuurwerkverbod toch veel wordt afgestoken. ,,Het is tot dusver een stuk minder dan vorig jaar”, laat een woordvoerster van de politie weten. ,,Al is dat lastig te vergelijken vanwege het verbod. Maar het is een illusie om te denken dat er niks wordt afgestoken natuurlijk.”

(De tekst gaat onder de foto verder)


Er werd vanavond op heel wat plekken ook vuurwerk afgestoken. - Ted Walker

22.05 uur: De brandweer kan nu aardig aan de bak. Ze worden ook naar buitenbrandjes gestuurd in Harskamp en Lunteren. In Lunteren zijn aan de Scharrenburgersteeg tractorbanden in brand gestoken. De brand zorgt voor een grote rookwolk.

21.55 uur: Ook brandweer Ede Stadspoort moet voor de eerste keer deze avond uitrukken. Om 21.18 uur werden zij gealarmeerd voor een brand nacontrole op de Waterloweg in Ede. Er was een klein smeulbrandje op een balkon. Na wat sloop- en nabluswerkzaamheden kon de brandweer weer terug naar de post.

21.45 uur: In Wekerom moest de brandweer op twee verschillende plekken een caravanbrand blussen. Van beide caravans bleef niets over.

(De tekst gaat onder de foto verder)


Aan de Edeseweg in Wekerom werden kerstbomen in brand gestoken. De brandweer moest ter plaatse komen om het vuur te blussen. - Ted Walker/WH

21.00 uur: Er is toch wel steeds meer vuurwerk te horen en te zien. Op diverse plekken steken mensen vuurwerk af.

20.30 uur: Door een dodelijk ongeval op het spoor rijden er een groot deel van de avond geen treinen tussen Ede/Wageningen en Arnhem.

20.00 uur: Er is her en der aardig wat geknal te horen, maar het is duidelijk minder dan andere jaren. Verder lege of rustige straten en hier en daar een vuurtje. Dat is het beeld deze oudejaarsavond. Het Soembaplein en de Proosdijerveldweg, een locatie waar in andere jaren wel het nodige was te zien, liggen er deze avond stil en verlaten bij. Op de Parkrand eenzelfde beeld.

(De tekst gaat onder de foto verder)


Bewoners van de Veldbeeklaan proberen het toch nog gezellig te maken op straat. - Ted Walker

19.55 uur: Op de Veldbeek staan wel enkele bewoners buiten, ze hebben een paar vuurtonnen aangestoken. ,,We komen eigenlijk elk jaar samen naar buiten. Normaal doen we het vuurwerk aan het eind van de avond altijd ook in het vuur, maar dat hebben we dit jaar natuurlijk niet. Maar we doen niemand kwaad, doen leuk een spelletje en houden ons keurig aan de regels. Zo proberen we het toch een beetje gezellig te maken.”

(De tekst gaat onder de foto verder)


Een lege en verlaten Proosdijerveldweg. - Ted Walker

19.00 uur: Eigenlijk was het in Ede een heel rustige oudejaarsdag. Veel mensen waren thuis oliebollen of appelflappen aan het maken, en uiteraard hadden ook de bakkers en supermarkten een drukke dag, maar met vuurwerk viel het allemaal erg mee. Het was duidelijk veel stiller dan in andere jaren. Pas vanaf de tweede helft van de middag werd er meer vuurwerk afgestoken, geregeld waren harde knallen te horen en was kleurrijk siervuurwerk te zien.

18.30 uur: Hoewel veel niet toegestaan is deze jaarwisseling, hoeven Edenaren zich zeker niet te vervelen. Uiteraard zijn velen in een kleiner gezelschap gezellig bij elkaar samen, maar ook is het mogelijk te genieten van optredens van bekende artiesten. Zoals Suzan & Freek, Broederliefde, Sunnery James & Ryan Marciano en nog veel meer. Gratis toegang voor iedereen en het duurt nog tot 05.00 uur. Voor de streams en artiesten kijk op www.goodbye2020.nl

(De tekst gaat onder de foto verder)


In Wekerom moest de brandweer vanavond op twee verschillende plekken een caravanbrand blussen. - Ted Walker/WH

18.00 uur: De brandweer van Ede-Stadspoort houdt een zogenoemde volgdienst, waarbij volgers op Facebook kunnen volgen waar de brandweerlieden vandaag mee bezig zijn. Ze kregen onder meer oliebollen van EdeNu, maar voor een brand hoefden ze nog niet op pad. Het brandweerkorps van Otterlo moest vanmorgen wel een keer uitrukken, voor een schoorsteenbrand bij een woning aan de Brummelweg.

17.45 uur: In het buitengebied ging het er ook gemoedelijk aan toe. Carbid schieten was toegestaan, maar onder voorwaarden en alleen in het buitengebied. In Lunteren werd daar vanmiddag dankbaar gebruik van gemaakt. Ook vreugdevuren waren vandaag niet toegestaan. Toch waren op diverse plekken in het buitengebied rookpluimen te zien, onder meer in De Valk, zo zag fotograaf Gerwin van Luttikhuizen.

GLADHEID: Moet u overigens nog de weg op vanavond of vannacht, pas dan op. Het kan door bevriezing van natte weggedeelten glad worden.

Stilte en rust op het Soembaplein in Ede.
Op de Parkrand was niemand te zien.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie