De beslissende klap wordt uitgedeeld door Stijn Draaijer.
De beslissende klap wordt uitgedeeld door Stijn Draaijer. Theo Beumer

Van Gent Finaleweken: Super Sunday hockeyteams geslaagd

6 mei 2018 om 18:19 Sport/sport

EDE De planning van MHC Ede was voortreffelijk. Het moest smullen met de hoofdletter S worden zondagmiddag op sportpark De Bosrand.

Eip Janssen

Super Sunday in de zon beloofde MHC Ede aan de hockeyliefhebbers. En ook werd het 55-jarig bestaan met een zondags feestje gevierd.

Het beloofde felle zonnetje kwam uit. En de winstpartijen van zowel de mannen als vrouwen ook. De vrouwen trapten af met een knappe 2-1 zege op het al gepromoveerde Naarden.

Omdat ook concurrent EHV (4-1 winst op Beuningen, red) aan de opdracht voldeed, zijn de Edese vrouwen nog lang niet zeker van P/D-wedstrijden. In en tegen Beuningen moet een verschil van vijf doelpunten ten opzichte van het Enschedese EHV worden goed gemaakt. Dat lijkt een moeilijke missie te worden. Misschien de enige tegenvaller van een schitterende hockeymiddag.

De mannen zorgden voor de bekende kers op de taart. Kampioenskandidaat IJsseloever werd met een 1-0 nederlaag huiswaarts gezonden. Bij de mannen staat de P/D-plek niet op de tocht.

MOOI AFSCHEID Laura Hilgersom (foto 7) wist eigenlijk niet goed welke houding ze aan moest nemen. ,,Een mooie 2-1 zege op het sterke Naarden, maar ook een afscheid van het hockey. Ik heb hier tien jaar met heel veel plezier gespeeld. Nu wordt het even tijd voor wat andere zaken", stak de 27-jarige speelster van wal.

Zij zag haar ploeg het op de derde plaats staande en al gepromoveerde Naarden goed partij geven.

,,Vanaf de eerste minuut zaten we in de wedstrijd. Ik denk dat je gerust mag spreken van een collectieve winst prestatie. Er heeft geen speelster verzaakt. En iemand er dan uithalen als uitblinker zou mijns inziens anderen te kort doen", ging de Ede speelster verder. En gelijk had zij.

Ede kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd. Het was Sarah Hoogendijk die een bal net niet kon controleren. Naarden dat elkaar wat gemakkelijker vond wist weinig af te dingen. En als er eens een kansje kwam was doelvrouw Alieck Keilman een betrouwbare sluitpost.

Binnen het half uur nam de thuisclub een 1-0 voorsprong. En het was coach Lukas Westra die daarvoor de basis legde. Bij een terecht gekregen strafcorner fluisterde hij Sarah Driessen een variant in. Er werd goed geluisterd en de Naardense keeper was kansloos.

,,Een belangrijke steun in de rug. De druk om te winnen om eventueel P/D-wedstrijden te halen voel je wel. En we hebben een erg jonge ploeg", ging Hilgersom verder. Het feit dat bijvoorbeeld aanvoerder Dymphe Laan ontbrak telde zwaar, maar werd niet als excuus gebruikt. Dat sierde de ploeg.

In de eenendertigste minuut werd het nog mooier. Sarah Driessen bekroonde een knappe solo: 2-0.

COLLECTIEF In de tweede helft drong Naarden behoorlijk aan.

,,Naarden gaf zich niet gewonnen. Het was keihard werken. Waarom ik met een groene kaart werd weggestuurd? Ik dacht echt honderd procent dat de vrije bal voor ons was. De scheidsrechter was wat warrig. Wij begrepen elkaar op dat moment niet zo goed", stelde Laura Hilgersom eufemistisch vast.  

Er waren deze middag aan beide zijden wel meer verbaasde blikken bij de scheidsrechterlijke beslissingen. ,,Maar dat was niet van invloed op de uitslag. Ook zij doen hun best. En zullen net als ons last hebben gehad van de warmte op het kunstgras", vulde de Edese aan.

Nadat keepster Keilman een aantal perfecte reddingen had verricht was zij in de voorlaatste minuut kansloos op een inzet: 2-1.  

,,Het was nog maar een minuut. Die werd professioneel uitgespeeld. Ook onze coaches Lukas Westra en Marcel Willemsen waren na afloop tevreden. Vaak zijn zij kritisch, en meestal terecht. Dat mag van mij. Maar deze positieve woorden waren terecht. Er is denk ik weinig fout gedaan", sloot Laura Hilgersom toch wel wat aangedaan af.

KOPLOPER GEVLOERD Het gaf de Edese mannen zondagmiddag een goed gevoel. Een 1-0 winst op koploper IJsseloever voelde goed aan.

Of zoals een speler het later verwoordde: ,,De P/D-wedstrijden zijn zeker gesteld. Directe promotie is bij puntverlies van Hattem of Upward nog mogelijk. En ook een revanche voor de uitschakeling vorig jaar in de P/D-wedstrijden door deze tegenstander."

Ede en IJsseloever maakten er een waar spektakel van voor een paar honderd toeschouwers die zich geen moment verveelden. In hoog tempo, met af en toe sublieme staaltjes hockey duurde zeventig minuten niet al te lang. Dat Ede met een 1-0 zege van het veld ging was niet onverdiend. De thuisclub stond met haar defensie (uitblinkers Bob Driessen en keeper Diederik van Schooten, red) als een huis.

Coach Eveline van der Pas merkte aan de zijlijn terecht op dat balbezit niet altijd winnend behoeft te zijn.

De gasten dicteerden lange tijd het spel maar benutten de kansen onvoldoende.

In de vijfentwintigste minuut was het Stijn Draaijer die een strafcorner (zoals alleen hij dat kan) verzilverde: 1-0.

DRAAIJER Maar er waren meer Draaijers die de aandacht vragen. Zo redde Sem, Draaijer twee keer op de doellijn zijn doelman en voorkwam de gelijkmaker. De gasten werden er moedeloos van. Begonnen veelvuldig tegen het scheidsrechterlijke duo te praten, met als gevolg kaarten. Overtal situaties waarvan Ede niet wist te profiteren.

In de tweede helft leek Ede terug naar af te moeten. Maar niets was wat het leek, want echt honderd procent kansen werden niet weggegeven. De 1-0 zege kwam uiteindelijk niet gevaar.

De stand in de eerste klasse, met nog een wedstrijd te gaan is: 1. IJsseloever 52 punten, gevolgd door Hattem en Upward met 50 punten. Ede loert op een vierde plaats met 47 punten en een beter doelsaldo op een misstand van de nummers twee en drie.

In de laatste speelronde gaat Ede komende zondagmiddag op bezoek bij Beuningen. Hattem bezoekt het uitgespeelde Houten en Upward ontvangt het Enschedese EHV.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie