16 juni 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Schoolvolleybalteams naar finale

Naomi Heidinga

OUDERKERK Nog een aantal nachtjes slapen en dan verdedigen twee teams uit Ouderkerk aan de Amstel de eer van het hun school én het dorp bij het Nationaal Kampioenschap School Moves Volley in Houten. Nick, Steven, Micky, Resa en Lescia uit groep 8 van de Jan Hekmanschool (Schoolweg 7) en Benthe, Loek, Floris en Nick uit groep 7 van Het Kofschip (Turfstekerspad 2) meten zaterdag 24 juni hun krachten met andere scholenvolleybalteams.

Het wordt spannend, maar ze zien ook kansen. Aan de voorbereiding kan het in elk geval niet liggen; met de blikken op de finale wordt extra geoefend in Sporthal Bindelwijk. Dinsdag 13 juni was de eerste training onder leiding van Inge Boersma, gymlerares en volleybaltrainster. Met maar acht kinderen in de zaal lijkt het erop dat een aantal kinderen verstek heeft laten gaan, en van het mooie weer aan het genieten is. Dat blijkt niet zo te zijn. ,,In dit toernooi spelen de kinderen in teams van vier tegen elkaar", vertelt Boersma. Beide ploegen zijn dus compleet aanwezig.

REGELS Eerst wordt geoefend bij het net. De trainster gooit de bal op en de kinderen moeten deze over het net smashen. Daarna wordt twee tegen twee gespeeld. De regels van hun volleybalspel zijn een beetje anders dan bij de 'volwassen' versie. Wanneer de bal over het net wordt gespeeld, moet deze onder- of bovenhands worden gevangen. Vervolgens vangt een teamlid de bal en gooit hij of zij deze op voor weer een ander, zodat die de bal over het net kan werken.

Na het spelen in duo's zijn de teams klaar voor het echte werk: vier tegen vier. Met al die gekleurde lijnen op de vloer is het lastig bepalen waar het veld zich precies bevindt. Welke lijnen moet je aanhouden? Het is even aftasten in het begin, maar al snel begint het beter te lopen. Wel moeten de scholieren opletten dat ze geen netfout maken. Bovendien moet er 'los' worden geroepen, wanneer ze voor de bal gaan, om botsingen te voorkomen. Lange tijd gaat het gelijk op. Uiteindelijk trekt het team van de Jan Hekmanschool aan het langste eind. Ze winnen met slechts een paar punten verschil. 'Logisch', zo verklaren de spelers van Het Kofschip. Ze zijn immers een jaar ouder en er zitten drie volleybalsters in hun team. Bij Het Kofschip is alleen Benthe fanatiek in die sport.

POSITIEF De trainster is na afloop tevreden. ,,Er moeten dinsdag 20 juni nog wel een paar puntjes op de i worden gezet en dan zijn de teams klaar voor de finale.'' Het team van de Jan Hekmanschool ziet het positief in. Er is namelijk goed getraind. Van zenuwen is volgens de teamleden nog geen sprake. ,,Maar tijdens de wedstrijden gaat het er soms verhit aan toe'', vertelt één van de meiden. ,,Dan zijn ze wel eens boos op elkaar. Na de wedstrijd is dat echter snel vergeten.''

Nick en Steven zitten niet op volleybal en vinden het soms ZELFS een saaie sport. Een toernooi spelen vinden ze echter heel leuk. ,,De helft van de punten die we tegen krijgen, zijn aan ons te wijten", weet Steven. Het wordt volgens hen hard werken voor de meiden.

Meer van het net af spelen en niet elkaars bal pakken; dat zijn verbeterpunten voor het team van Het Kofschip. ,,Onze kracht is, dat we rennen op elke bal en dat we goed kunnen duiken en smashen", zegt een van de leden. Het team werd vorig jaar, in dezelfde samenstelling, tweede in de eindstrijd. Er mag nog wel meer steun vanuit de klas komen. Sommige kinderen weten niet eens dat ze de finale gaan spelen. Floris: ,,Het spelen van een volleybalfinale helpt niet echt bij populariteit." Desondanks vinden allen deze sport leuk. Boersma zou de scholieren graag bij de Ouderkerkse volleybalvereniging zien. Maar die kans is klein. Ze hebben het al te druk met onder meer voetbal, schaken, schaatsen en keyboardles.

De finaledag in Houten begint om 8.30 uur. Omstreeks 15.30 uur is duidelijk, wie de beker mee naar huis mag nemen. Als het een van de Ouderkerkse teams is, ziet de trainster dat mogelijk niet gebeuren. ,,Ik ga dat weekend naar Ibiza, voor een week yoga en meditatie. Dat stond al gepland. Maar misschien kan ik een avondvlucht nemen. Dan kan ik er toch nog even bij zijn."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie