20 juni 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Raad akkoord met beleid voor duurzaamheid

OUDER-AMSTEL In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 15 juni had de behandeling van 'Energiek & Circulair - Beleidsnotitie Duurzaamheid Ouder-Amstel 2017-2021' plaats. Een motie hierbij van GroenLinks en de PvdA werd na een debat veranderd in een amendement met een nog duidelijker opdracht. Dit werd mede ingediend door Ouder-Amstel Anders en door een meerderheid gesteund.

De fracties discussieerden over hoe de doelstellingen. Na behandeling in de eerdere commissievergadering waren GroenLinks en de PvdA van mening, dat twee punten moesten worden toegevoegd.

,,Voor het einde van het jaar moet er een plan met uitvoeringsmogelijkheden zijn, zodat duidelijk is welke maatregelen de gemeente kan stimuleren of zelf kan nemen om in 2040 energieneutraal te zijn'', aldus GroenLinks-raadslid Jadranka Cace. ,,De voorliggende notitie stelt duidelijke doelen. Zo'n plan maakt inzichtelijk, hoe die bereikt kunnen worden. Het overzicht moet de nieuwe gemeenteraad en het college handvatten bieden om een goed beleid te kunnen opstellen en ons naar een duurzame gemeente te leiden.'' Het geamendeerde raadsbesluit werd door alle partijen, behalve de VVD, gesteund.

In de notitie wordt windenergie omschreven als een van de meest rendabele vormen van duurzame energieopwekking, maar door het provinciaal beleid (strenge plaatsingseisen voor windmolens) is deze mogelijkheid niet verder uit te werken. ,,Een aanpassing van dit beleid is dus nodig", stelt PvdA-fractievoorzitter Gert-Jan Baerents. ,,Middels een motie wilden wij bij het college een opdracht neerleggen om in hun contacten met de Provincie er op aan te dringen dat het provinciaal beleid aangepast wordt.''

De windenergiemotie werd ingediend door de fracties van GroenLinks, PvdA, D66, VVD en Natuurlijk Belang. Ook twee leden van het CDA stemden voor, waarmee de motie met twaalf tegen drie stemmen werd aangenomen. Baerents: ,,Het aannemen van de motie was een eerste, maar wel belangrijke stap van de gemeente. Om ervoor te zorgen dat het provinciaal beleid wordt aangepast, moeten nog heel wat stappen gezet worden. Het college en de fracties in de gemeenteraad zullen hiervoor hun netwerken gebruiken, binnen de regio en de provincie. Het belangrijkste is, dat wij in 2040 energieneutraal zijn. Daarvoor zijn nog veel stappen nodig!''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie