21 juni 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

TOPGGz erkenning voor twee afdelingen van de Bascule

DUIVENDRECHT Het bestuur van Stichting TOPGGz maakte maandag 19 juni bekend, dat twee afdelingen van de Bascule (Academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie) aan de eisen voldoen om het TOPGGz-keurmerk te mogen dragen. Het gaat om de hoogspecialistische afdelingen: het Centrum voor Trauma en Gezin en de poliklinieken Complexe gedragsstoornissen en Forensische jeugdpsychiatrie.

Het TOPGGz-keurmerk wordt toegekend aan hoogspecialistische GGZ-afdelingen die voldoen aan hoogwaardige kwaliteitscriteria, zoals topklinische- en topreferente patiëntenzorg, toegepast wetenschappelijk onderzoek, en onderwijs en opleiding.

BEHANDELING ,,De beide afdelingen bieden hulp aan kinderen, jongeren en gezinnen met zeer complexe problemen die moeilijk te behandelen zijn'', luidt de toelichting. ,,Veel cliënten zijn vaak al elders in behandeling geweest, helaas zonder het gewenste resultaat. De afdelingen bieden hulp aan kinderen en jongeren met ernstige traumaklachten of complexe gedragsproblemen, multi-probleemgezinnen en jongeren die door psychische problemen met Justitie in aanraking (dreigen te) komen.''

,,Vanwege de ernst en complexiteit van de klachten is er naast de benodigde expertise ook veel doorzettingsvermogen nodig om deze cliënten succesvol te behandelen, zodat zij weer grip op hun leven krijgen.'' Als specialistische centra hebben de afdelingen ook een taak op het gebied van second opinions en consultaties aan andere hulpverleners. Naast diagnostiek en behandeling richten de afdelingen zich op wetenschappelijk onderzoek en opleiding. ,,Op deze manier wordt er continu gewerkt aan de verbetering van zorg en de opleiding van hoogwaardige professionals.''

FEESTELIJK Prof. dr. Arne Popma is als hoogleraar betrokken bij de poliklinieken Complexe gedragsstoornissen en Forensische psychiatrie. Voor het Centrum voor Trauma en Gezin is dat prof. dr. Ramón Lindauer. Het TOPGGz-keurmerk wordt op een nader vast te stellen moment feestelijk uitgereikt aan hun afdelingen. In 2012 ontving het expertisecentrum Dwang, Angst en Tics van de Bascule al het TOPGGz-keurmerk. In 2016 werd dit geprolongeerd. Meer informatie staat op: www.debascule.com.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie