25 juni 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Tijdelijke winkel voor goed doel

Naomi Heidinga

OUDERKERK Met het verkopen van tweedehands en nieuwe kleding, boeken en speelgoed haalde Margreet van Coeverden uit Ouderkerk aan de Amstel... euro op voor Stichting Derde Wereld Hulp (SDWH). De oprichtster deed dat de afgelopen twee weken in het leegstaande winkelpand aan de Dorpsstraat, dat was omgetoverd tot tijdelijke goededoelenzaak.

SDWH is in 1982 opgericht. ,,Na mijn opleiding tot verpleegkundige ben ik hulp gaan bieden bij Moeder Teresa'', vertelt Van Coeverden. ,,Zij vroeg mij om met de zusters naar de regio van de Indiase stad Vijayawada te gaan, dat na een cycloon zwaar getroffen was door overstromingen. Het is een gebied dat veel armoede kent. Onze stichting wil zich blijven inzetten voor die regio. SDWH biedt kinderen onderdak, voeding, gezondheidszorg, scholing, structuur en een liefdevol gezinsleven. Daarmee bieden we ze de kans op een zelfstandige toekomst. Het belangrijkste doel is kinderen in staat te stellen op eigen benen te staan."

WEESHUIS De stichting runt onder meer een weeshuis, het Tulip Garden Home. ,,Wij zijn verantwoordelijk voor deze kinderen; de overheid heeft ze aan ons toegewezen", aldus Van Coeverden. Geld was nodig voor het vervangen van de ramen van de jongensslaapzaal. Een kostenpost van zo'n 450 euro. ,,Die zijn onlangs door harde wind verwoest. Dit moet eigenlijk gebeurd zijn, voordat de regentijd aanbreekt. Die begint meestal eind juni. Daarom is enige haast geboden.''

Het gaat om kinderen met hiv en aids, waarvan velen hun ouders aan aids verloren. ,,Zij worden nog steeds niet geaccepteerd in deze regio; ze worden zelfs door hun familie verstoten. Het zijn kinderen zonder kansen, meestal ondervoed, die vaak uit erbarmelijke omstandigheden komen. Soms zijn ze letterlijk uit de goot gehaald. Ook zijn velen vaak jarenlang lichamelijk en geestelijk verwaarloosd of misbruikt. Op dit moment bieden we onderdak aan 76 in de leeftijd van 1 tot 20 jaar. Een paar weken geleden hebben we er twee jongetjes bij gekregen, van 5 en 7 jaar.''

SDWH heeft tevens een hostel voor meisjes in de leeftijd van 5 tot 16 jaar. ,,Dochters van de allerarmsten: de kastelozen. Hun ouders verdienen een schamel inkomen door als dagloner op het veld te werken. Zonder SDWH zouden die meisjes geen scholing krijgen, maar moeten meewerken met hun ouders. Ze zijn bij ons volledig intern en alleen in de schoolvakanties bij hun ouders."

OMGEVING ,,Onze stichting werkt intensief samen met organisaties in de omgeving. We hebben ook aandacht voor de bewoners van de dorpen waarin onze huizen gevestigd zijn. De kinderen van de dorpsschool drinken melk van onze koeien en we hebben schone waterpunten gerealiseerd. Ook is een weg aangelegd en hebben we een schuilplaats annex school gebouwd in de sloppenwijk Bramarambhapuram. We ondersteunen tevens de scholen waar onze kinderen naartoe gaan. Deze hulp komt ten goede aan alle leerlingen."

Van Coeverden gaat elk jaar een paar keer naar India. ,,Tot zo'n negen maanden in totaal. De rest van de tijd woon ik in Ouderkerk." Ter plaatse werkt zij als vrijwilligster. ,,Alleen de mensen die werken in het weeshuis zijn in dienst.'' De opbrengsten van de stichting gaan alleen naar het weeshuis en het hostel. ,,Mijn reis en onkosten betaal ik zelf." Aan het leven in twee landen is ze inmiddels gewend. ,,Ik zou niet volledig in India willen wonen. De combinatie is goed, al is het leven hier natuurlijk heel anders. Het is fantastisch dat we al jaren zoveel steun krijgen van scholen, kerken, bedrijven en clubs in Ouderkerk en Amstelveen."

We mochten dit pand gratis gebruiken. Ook de spullen die we verkochten, hebben we gekregen. Sommige van winkels, maar ook van mensen uit Ouderkerk.'' Bezoekers reageerden positief op de goededoelenwinkel. ,,Het is ook beter voor het dorp, natuurlijk; een anders lege etalage die weer even is gevuld." Meer informatie staat op www.sdwh.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie