27 juni 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Bianca Fenne

OUDERKERK De vrijwillige brandweer van Ouderkerk aan de Amstel heeft plaats voor nieuwe aanwas. Daarom werd maandag 26 juni een voorlichtingsbijeenkomst gehouden in de kazerne aan de Diederik van Haarlemstraat. Voorafgaand konden belangstellenden demonstraties bijwonen op de gemeentewerf aan de Ambachtenstraat.

Voormalig clusteradviseur Nardo Tempelaars vertelde de aanwezigen over het werk van de brandweer, wat er komt kijken bij aanmelding en het opleidingstraject. Zo werd duidelijk, dat het plaatselijke team momenteel zeventien repressieve (inzetbare) vrijwilligers, drie bevelvoerders en drie beroepskrachten telt. Aan deze kazerne is één tankspuitauto verbonden, die bij een uitruk een minimale bezetting van zes moet hebben. ,,Omdat natuurlijk niet iedere vrijwilliger altijd maar meteen naar de kazerne kan komen, dienen we een factor drie aan te houden voor het totaalaantal vrijwilligers. We komen dus mensen tekort en hopen dat enkelen van jullie, of misschien wel allemaal, zich bij ons aansluiten."

BESCHIKBAAR Een vrijwilliger hoeft niet 24 uur per dag beschikbaar te zijn. ,,Online kan een beschikbaarheidsrooster worden ingevuld", verduidelijkt clustermanager Alex van Schaik. Zo weten wij precies, wie wanneer beschikbaar is. Een werkgever vindt het immers niet altijd goed dat zijn personeel zomaar direct alles laat vallen als er een melding binnenkomt. Sommige vrijwilligers werken buiten het dorp en kunnen hier gewoon niet op tijd zijn. Hoewel er voor het werk bij de brandweer een vergoeding betaald wordt, gaat een werkgever - die het salaris voor de hypotheek en de boodschappen betaalt - altijd voor."

Na aanmelding en goedkeuring start de vrijwilliger het opleidingstraject Mankracht A. Dit neemt zo'n achttien maanden in beslag. In de tussentijd mag de aspirant-brandweerman of -vrouw wel mee bij uitrukken, maar is hij of zij nog niet inzetbaar. Na dat eerste traject bestaat de mogelijkheid meer specialistische opleidingen te volgen. ,,Het vergt wel wat inzet van vrije tijd, maar dan maak je ook onderdeel uit van een enorm gezellig team. De saamhorigheid is groot." Meer informatie staat op www.kazerneouderkerk.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie