21 augustus 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Uitreiking certificaat voor duurzaam beheer aan golfclub Amsterdam Old Course

Datum: 9 september 2017, 17.00 uur

Plaats: Clubhuis Amsterdam Old Course, Zwarte Laantje 4, 1114 BA Amsterdam-Duivendrecht

Golfclub Amsterdam Old Course krijgt GEO-certificaat voor duurzaam golfbaanbeheer

De golfclub Amsterdam Old Course (AOC) (www.amsterdamoldcourse.nl) heeft het internationaal erkende GEO-certificaat voor duurzaam golfbaanbeheer gekregen. Het certificaat zal op 9 september a.s. worden uitgereikt door Jacqueline de Maa, wethouder Milieu en Duurzaamheid van de gemeente Ouder-Amstel.

GEO staat voor Golf Environment Organization; deze in Schotland gevestigde organisatie (www.golfenvironment.org) ondersteunt golfbanen in de hele wereld bij duurzaam beheer van het golfterrein in de breedste zin van het woord. Golfclubs die in aanmerking willen komen voor het GEO-certificaat worden door een onafhankelijke auditor getoetst op: natuur- en waterbeheer (waaronder waterverbruik), energieverbruik, duurzame inkoop, milieuzorg (o.a. bemesting van de golfbaan, verwerking van afval en afvalwater) en 'community' (personeelsbeleid, contacten met plaatselijke overheden, naburige (sport)organisaties), etc.

In Nederland hebben 71 golfbanen het GEO-certificaat; slechts 19 hiervan zijn 9-holes banen, waaronder nu dus ook AOC. Voor de verkrijging van het certificaat is veel werk verzet, zegt Ben Kremer, bij AOC voortrekker van de 'GEO-commissie': "Je werkt toe naar een transparante en toetsbare bedrijfsvoering door het gezamenlijk formuleren van een integraal baanbeheerplan, met heldere doelstellingen voor het golfdeel, maar ook een uitgebreide flora- en fauna-inventarisatie waarin de natuurpotenties concreet worden gemaakt. "AOC kent een verrassend grote variëteit met 240 plantensoorten. Vier jaar hard werken door de vele vrijwilligers van de golfclub heeft geresulteerd in 1.700 nieuwe inheemse bomen, 75 vogelkasten, 5 bijenvolken, 3 vlinderakkers, een ijsvogelwand en de restauratie van het historische Zwarte Laantje met knotwilgen. De golfbaan is een stepping stone naar de volkstuinen en de Groot-Duivendrechtse polder, waardoor de AOC niet alleen een groene long is in stedelijk gebied, maar ook een verbindende schakel voor ecosystemen!

AOC vindt het GEO-certificaat erg belangrijk, vertelt voorzitter Bert van Haagen. "AOC is een bloeiende en actieve vereniging op een compact terrein van slechts 19 hectare. We zijn ons ervan bewust dat we rentmeester zijn van een prachtig stuk natuur en cultuurhistorie in een steeds meer verdichtende stedelijke omgeving. Uit recent onderzoek is gebleken dat de biodiversiteit op onze unieke golfbaan uit 1935 enorm groot is. We vinden het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om ons terrein goed te beheren en het GEO-certificaat is daarvoor een prachtige erkenning."

Golfterreinen liggen per definitie in de natuur; de aantrekkelijkheid van de golfbaan hangt nauw samen met de kwaliteit van die natuurlijke omgeving. De GEO-organisatie en de NGF zien het daarom als taak van golfclubs en golforganisaties om, nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt, een substantiële bijdrage te leveren aan de duurzaamheidsagenda. "Door het goede voorbeeld te geven, kan de golfsport een katalysator zijn voor duurzaamheidsbewustzijn onder de miljoenen golfers", aldus de GEO-organisatie op haar website.

Noot voor de redactie - NIET VOOR PUBLICATIE: Voor nadere inlichtingen en/of foto's kunt u contact opnemen met de clubmanager, mevrouw Annick Schreuder.

Email: info@amsterdamoldcourse.nl

Mobiel: 06-26114302.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie