12 september 2017 om 00:00 Sport

Geachte Redactie,

Afgelopen vrijdag heb ik overlegd met Stasja omtrent het bericht over de

Elfstedentocht op Skeelers (j.l. zaterdag) , in combinatie met de Nieuwe

Skeelerbaan bij de Ouderkerkerplas.

De berichtgeving hieromtrent treft U aan in de attachment.

Bij voorbaat dank voor plaatsing,

met sportieve groet, Jos Geijsel, 06-51599365

Een Elfstedentocht

Afgelopen zaterdag 9 september vond de 9e Elfstedentocht op skeelers plaats. Ouderkerker Martin van der Felz, lid van SV de Amstelbocht, was 1 van 87 deelnemers uit binnen- en buitenland. Anders dan de originele Elfstedentocht vertrekt de zomerse versie vanuit Bantega bij Lemmer waar de plaatselijke ijclub De Polder de organisatie strak regisseert. Er wordt in 2 groepen gereden met voorrijders van fietsers en motoren als verkeersregelaars. Zij zetten zijwegen af en houden kruispunten vrij, om de skeeleraars ongehinderde doorgaan te verlenen. Bij Sloten komt men op het bekende Elfstedenparkoers. Via Satvoren, Bolsward, Franeker, Bartelhiem (het bruggetje!), Leeuwarden , terug naar Sloten en Bantega. De GPS-tracker van Martin gaf maar liefst 230 kilometer aan. Volgens Martin maakte niet alleen de monsterafstand de Elfstedentocht zo zwaar, maar was het overgrote deel van Friese wegdek zo slecht en ruw dat het skeeleren daarover een beproeving is. Het natte wegdek als gevolg van buiig weer verhinderde een goede afzet en betekende een extra handicap.  

Thuis in het Amstelland toert Martin bij voorkeur over de recent vaak vernieuwde asfaltwegen langs de rivieren Amstel, Bullewijk, Holendrecht, Waver en Winkel, waarover de skeelerwieltjes ideaal rollen. Daarnaast traint hij zijn schaatstechniek wekelijks door rondjes te rijden op de baan van de IJsclub Baambrugge.

Echter beschikt Ouderkerk sinds vorige week eveneens over 'superskeelerasfalt'. Een deel van de parkeerplaats bij de Ouderkerkplas is opnieuw geasfalteerd met een high-tech toplaag waardoor de omstandigheden voor skeelertraining bij de Plas welhaast ideaal zijn. Onder leiding van Ouderkerks wereldkampioene Gerdien Meijer traint daar elke vrijdagavond al een jeugdgroep van De Amstelbocht, die er in de toekomst zeker hun voordeel mee gaan doen. De rolschaatsen lopen tegenwoordig zo licht, dat het op echt schaatsen lijkt.

Op de eerste verregende skeelertraining op de nieuwe baan kwamen Martin van de Felz (op de foto met duim) en Amstelbocht A-pupil Tom Gietema toch even kijken om te constateren dat zijn vereniging er een fantastische trainingsfaciliteit bij heeft. De officiële opening van de Skeelerbaan zal plaatsvinden op zaterdag 23 september 15.00u.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie