12 september 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

DUIVENDRECHT De burgers zelf zijn online steeds meer erfgoedbewaarders geworden. Er is, zo stelt de stichting Oud-Duivendrecht, steeds meer historische informatie op haar website te vinden, wat de betrokkenheid bij het lokale erfgoed vergroot.

Daarbij gaat het niet alleen om monumentale gebouwen en historische objecten, maar vooral ook om de verhalen van de bewoners die daarbij horen. Zo is de verhalenwebsite van de stichting, www.duivendrechtdestijds.nl een site vol herinneringen van, voor en door de bewoners zelf. 'Duivendrecht Destijds' verrijkt de kennis van de dorpsgeschiedenis en zorgt ervoor dat historische informatie niet verloren gaat. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld de geschiedenissen van lokale bedrijven, scholen, verenigingen en herinneringen aan verdwenen gebouwen en zelfs complete wijken.

Nieuwkomers - en dat worden er steeds meer - weten bijvoorbeeld niet dat er voor de huisjes aan de Rijksstraatweg vroeger sloten liepen en dat je met een bruggetje naar de huisjes ging. Dat er op straathoeken diverse kruideniers, melkboeren, slagerijen en groentezaken waren; en smederijen en garagebedrijven en een benzinepomp in het dorp. En dat Mondriaan hier rondliep om de boerderijen te schilderen.

Tijdens Open Monumentendag in Duivendrecht zaterdag 9 september jl. hebben oude en nieuwe Duivendrechters samen kunnen genieten van een lezing van Gebhard Friedl over de architectuurgeschiedenis van het dorp.

Op panelen in het Dorpshuis stond de Rijksstraatweg In The Picture. Deze panelen blijven staan tot 21 september. En zijn te zien tijdens de ruime openingsuren van het Dorpshuis.

Op 21 september a.s. tijdens de koffieochtend van Coherente tussen 10-11 uur wordt deze tentoonstelling afgebouwd en kunnen de mensen die dit willen een paar Duivendrechtse afbeeldingen, waar zij een band mee hebben of herinneringen aan koesteren, uitkiezen en meenemen.

Voor iedereen met een computer staat een link met alle expositieafbeeldingen over de Rijksstraatweg op de website Duivendrecht Destijds. Deze site staat onder auspiciën van de Stichting Oud-Duivendrecht.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie