6 december 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

L.S.,

Eerder heeft de voorzitter van de Adviesraad Sociaal Domein Ouder-Amstel

(Ellen Forbes) contact gehad met de redactie van het Weekblad voor

Ouder-Amstel voor het plaatsen van een informatief bericht over de

Adviesraad in het Weekblad. De redactie stelde toen voor om zelf een stuk

aan te leveren. Ik heb namens de Adviesraad een stuk over de Adviesraad

bijgevoegd en hoop dat het geplaatst kan worden in een van de volgende

weekblad-edities.

Ik heb een (iets verkort) stuk ook ingediend via 'Deel je nieuws', maar

mogelijk wordt dat stuk alleen op de website geplaatst. Wij zouden graag

zien dat het stuk (ook) in het papieren weekblad geplaatst wordt, zodat ook

de inwoners die geen/weinig gebruik maken van de website dit bericht kunnen

lezen. Vooralsnog heb ik onze lezersbijdrage voor de website nog niet

geactiveerd, in afwachting van een bericht over plaatsing in het papieren

weekblad.

Wij horen graag van u.

Met vriendelijke groet,

Ger Ramakers

*Dr. Ger JA Ramakers*

*Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP*

*Trainer Positief Opvoeden (Triple P niveau 4)*

*Floorplay coach*

*OntwikkelingsAdvies.nl*

*Overweg 118*

*1191RD Ouderkerk aan de Amstel*

*Tel. 06 - 24204046*

*www.ontwikkelingsadvies.nl

Wat is de Adviesraad Sociaal Domein en wat doen we in Ouder-Amstel?

Wist u dat …

In onze gemeente een Adviesraad voor het Sociale Domein actief is? De Adviesraad is niet zo bekend bij veel inwoners, maar kan wel belangrijk zijn voor iedereen in de gemeente. Goed dus om even uit te leggen wat de Adviesraad doet en voor u zou kunnen betekenen.

De Adviesraad geeft de gemeente gevraagd en ongevraagd advies over allerlei zaken die spelen binnen het 'Sociaal Domein'. Daartoe kijken we kritisch naar het beleid van de gemeente met betrekking tot de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), de Participatiewet en de Jeugdwet. We geven daar onafhankelijke advies over, met als doel om tot een betere aanpak te komen. De wijze waarop de gemeente die wetten uitvoert kan ingrijpende gevolgen hebben voor de burger. Wanneer wij (de Adviesraad) denken dat het beleid van de gemeente nadelige effecten kan hebben voor de burger, dan kaarten we dat aan bij de gemeente.

De Adviesraad bestaat momenteel uit tien inwoners van Ouder-Amstel met verschillende achtergronden. Een aantal leden zijn 'ervaringsdeskundige', bijvoorbeeld mantelzorger, oudere of gehandicapt, anderen hebben vanuit hun (voormalig) werk ervaring met bijvoorbeeld de jeugdzorg, de verslavingszorg of gemeentelijk beleid. We komen eens in de maand op een dinsdagavond bij elkaar, behalve in juli en augustus, en bespreken dan wat er allemaal speelt.

Een misvatting is dat wij werken voor of in opdracht van de gemeente. De Adviesraad is juist geheel onafhankelijk. Wel biedt de gemeente faciliteiten zoals vergaderruimte, verschaft desgewenst informatie en kan om een advies vragen wanneer nieuw beleid wordt ingezet. Ook kan de Adviesraad op eigen initiatief een advies geven, wanneer ontwikkelingen gesignaleerd worden die zorgelijk of niet wenselijk zijn. De Adviesraad neemt een constructieve, maar kritische houding aan naar de gemeente toe. We hebben een positieve werkrelatie met de gemeente (wethouders en ambtenaren) en onze adviezen worden serieus genomen.

De afgelopen jaren heeft de Adviesraad onder andere adviezen gegeven over het Beleidsplan Jeugd, over de AM-groep (arbeidsparticipatie), schuldhulpverlening, het minimabeleid, toegankelijkheid van openbare gebouwen voor mensen met een beperking, keukentafelgesprekken, huisvesting, etc.

Om goed te kunnen functioneren is het belangrijk om signalen vanuit de inwoners van Ouder-Amstel te krijgen wanneer zaken niet goed lopen. Wij kunnen geen individuele zaken behandelen, maar wanneer we meerdere signalen krijgen, dan doen we daar zeker iets mee. Laat ons dus weten wanneer u problemen ervaart met het sociaal beleid (ondersteuning, participatie, jeugdwet) van de gemeente. Daarnaast is er altijd ruimte voor nieuwe leden in de Adviesraad.

Meer informatie is te verkrijgen bij Ellen Forbes, voorzitter, ellen@forbes.nl of 06 53384543 of op de eigen website (https://www.ouder-amstel.nl/inwoner/publicatie/adviesraad-sociaal-domein-ouder-amstel).

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie