10 december 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

OUDER-AMSTEL De Stichting Rondehoep reageert met een ingezonden brief op een bijdrage vanbwethouder Marian van der Weele over het Concept-bestemmingsplan Noodberging Rondehoep uit het Weekblad voor Ouder-Amstel van woensdag 6 december.

Tot onze verbijstering zagen wij in het laatste nummer van Ouder-Amstel de kop "Vechten voor de beste deal" boven een bijdrage van wethouder Marian van der Weele over het Concept-bestemmingsplan Noodberging Rondehoep. Verbijstering, want de realiteit is dat het Gemeentebestuur een voorstel bij de Gemeenteraad heeft ingediend om accoord te gaan met een schandalig projectplan van het Hoogheemraadschap AGV. Die verontwaardiging is inmiddels door de bewoners verwoord in een groot aantal "zienswijzen" ,die zijn ingediend op het gepubliceerde Ontwerp-Bestemmingsplan. Allereerst voor de goede orde: de bewoners hebben inmiddels -met moeite- de aanwijzing van de Rondehoep als noodberging geaccepteerd. Ook de Gemeenteraad ging destijds accoord onder de uitdrukkelijke voorwaarde van een volledige schadevergoeding alsmede adequate beschermende maatregelen.En nu: aan beide voorwaarden is in het projectplan van AGV niet voldaan. Kort samengevat : AGV belooft - zonder garantie- niet meer dan 2.4 miljoen m3 water in de polder te laten via een gecontroleerde inlaat. Dit betreft circa 80 % van de oppervlakte van de polder. En AGV zal daarvoor de schade vergoeden via een schaderegeling. Ten aanzien van de beloofde bescherming: de bewoners die beschermende maatregelen wensen kunnen zich melden bij AGV ,die dan een subsidie kan overwegen voor een gedeeltelijke vergoeding van de kosten van die bescherming. Het project duurt inmiddels 12 jaar en AGV is nu tot de conclusie gekomen dat het anders allemaal veel te duur wordt. Die schadevergoeding is overigens geen vriendelijke geste maar een volkomen vanzelfsprekende verplichting omdat de Rondehoep wordt gebruikt om elders (Amsterdam) wateroverlast te vermijden. De belofte van een beperkte inlaat betekent echter niet zoveel, en is zeker geen garantie want zoals bekend: "nood breekt wet". Het is immers goed denkbaar dat bijvoorbeeld de Veiligheidsregio besluit in geval van een noodsituatie om meer water in te laten. En dat begrijpt AGV ook heel goed want AGV schuift de stoel naar achteren en zegt tegen de bewoners: " dat is dan niet onze schuld, zoek maar iemand die de schade wil vergoeden" .

Wie? Dat weten zowel AGV als de Gemeente ook niet, zij vergoeden deze extra schade in ieder geval niet. De vage toezegging over een "rampenfonds "mist iedere wettelijke en dus maatschappelijke grondslag. De wethouder was aanvankelijk ook helemaal niet blij met dit plan. Zij schreef op 26 september j.l. aan AGV dat de gemeente voorshands niet accepteerde dat maar een gedeelte van de polder als noodgebied wordt aangewezen, dit tegen de oorspronkelijke afspraak tussen Provincie/AGV/Gemeente in de bestuursovereenkomst.

Maar waarom accepteert het Gemeentebestuur dan dit schandalige plan nu wel? En dan komt de aap uit de mouw van AGV Als de Gemeente niet zou meewerken aan de installatie van een gecontroleerde inlaat dreigt AGV doodleuk om in geval van hoge nood de dijken van de RH door te steken. Je reinste chantage dus, en ook nog onrealistisch. Want het is schier onvoorstelbaar dat zelfs in geval van overvloedige regen iemand zou beslissen om zo'n enorme ramp te veroorzaken. Met als resultaat vermoedelijk dodelijke slachtoffers, de vernietiging van de complete veestapel en een gigantische schade aan alle percelen, denk eens aan 1953. De wethouder zegt in haar bijdrage dat de gemeente "haar uiterste best moet doen om er voor te zorgen dat de bewoners er zo goed mogelijk afkomen". Haar best doen? De Gemeente heeft een harde zorgplicht voor de bewoners en dus moet zij AGV dwingen om met een complete schadevergoeding en beschermende maatregelen op de proppen te komen, in plaats zich daar uit kostenoverwegingen met een Jantje van Ouderamstel vanaf te maken. Tot dusver toont het Gemeentebestuur slappe knieen en verzaakt deze zorgplicht. Wij hopen dat de Gemeenteraad conform de toezegging in het verleden meer ruggegraat toont.

Stichting Rondehoep

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie