Plastic soep begint op de stoep

15 januari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

OUDER-AMSTEL Bewoonster uit Duivendrecht, Saskia van Meel, zet zich in tegen zwerfafval. Ruim drie jaar al maakt zij dagelijks een rondje en ruimt dan zwerfvuil op. Soms zit er ook een stukje Diemen bij en ook is Saskia actief in het gebied rond de Ouderkerkerplas.

De aanleiding om hiermee te starten was een wandeling met haar hond Snuffel. Ze stuitte op een stuk fietspad dat bezaaid lag met glasscherven. Fietsers probeerde de scherven te ontwijken of stapten zelfs af. Haar hond kon daar niet doorheen. In plaats van direct de gemeente te bellen pakte ze stoffer en blik en maakte ze het pad schoon. "Je kunt het negeren en denken dat ruimt de gemeente wel of je kunt zelf actie ondernemen en het opruimen. Dat laatste heb ik gedaan", aldus Saskia. Het geeft ook een goed gevoel. Je doet iets voor de buurt. "Sindsdien doe ik elke dag een rondje en haal altijd wel zwerfvuil op. Het leuke is dat je onderweg drie typen mensen tegenkomt. De een kijkt een beetje verbaasd en vinden het misschien gek, de ander zie je nadenken en de volgende geeft een compliment', gaat Saskia verder."

Onderweg komt Saskia van alles tegen. Voornamelijk plastic voorwerpen zoals petflessen, snoeppapiertjes maar ook lege drinkblikjes. "Maar ik kom ook wel rare dingen tegen zoals wattenstaafjes. Waarom zou iemand wattenstaafjes op straat gooien? Daar verbaas ik mij wel over. En een deel van dit plastic komt ook in ons drinkwater terecht en uiteindelijk ook in eten."

Saskia is ook op twitter dagelijks actief. Ze zend berichten en een foto met een 'zwerfie', "Een stuk zwerfvuil dat je vindt, daar maak je foto van en stuurt deze met #zwerfie om het te delen met anderen. Ik heb me verdiept in het zwerfafval en vooral in de effecten van plastic. Plastic komt echt overal terecht en uiteindelijk ook in de voedselketen. Het mooie is, je kunt er iets aan doen. Er is ook een App. Deze wordt wereldwijd gebruikt. Want overal is het probleem van zwerfafval. Op de App houdt iedereen bij wat hij of zij aan zwerfvuil vindt. Sinds april heb ik in totaal 15.264 zwerfies opgeruimd. Waarvan 1400 blikjes", gaat Saksia verder. Inmiddels heeft zij ook een zwerfiekarretje die ze meeneemt op haar ronde en een grijper.

"En als iedereen elke dag één stuk zwerfvuil zou opruimen dan zou Nederland een stuk schoner zijn, sterker nog dan zou er geen zwerfvuil meer zijn", sluit Saskia af.

Onlangs is wethouder milieu Jacqueline de Maa, bij Saskia langs geweest om haar namens de gemeente een bloemetje te overhandigen als dank voor haar vrijwillige inzet.Zowel op straat als op twitter volg ik mevrouw van Meel al jaren en ik vind het echt geweldig wat zij doet. Plastic in het milieu is zo'n groot probleem, dat kunnen we alleen maar samen oplossen. Fijn dat er mensen zijn die dit gewoon doen.

www.stichtingklean.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie