Kartonnen meubels geven kinderen een kans

16 januari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

OUDERKERK Marian Velthuijs gaat eind maart naar Accra in Ghana. Ze geeft een cursus waarbij ze mensen leert om meubels te maken van papier en karton. De meubels zijn bestemd voor kinderen met een handicap. De kartonnen meubels zijn goedkoop, duurzaam en uitermate geschikt om op maat te maken voor de kinderen. Dankzij de meubels kunnen kinderen soms voor het eerst in hun leven rechtop zitten.

Marian was ergotherapeut tot haar pensionering. Het doel van ergotherapie is dat mensen met een lichamelijke en/of psychische beperking zo goed mogelijk kunnen participeren in de maatschappij. Een belangrijk onderdeel daarvan is het mogelijk maken van dagelijkse activiteiten, zoals eten, drinken en naar school gaan. "Al tijdens mijn actieve loopbaan maakte ik allerlei hulpmiddelen voor kinderen. Ik maakte ze van karton en andere materialen. Gaandeweg kwam ik in aanraking met APT: Appropriate Paper-based Technology. Dit is een manier om meubels te maken van karton. Het zijn heel stevige en duurzame meubels, die goedkoop te maken zijn. Bovendien kun je de meubels voor ieder kind aanpassen. Kinderen die bijvoorbeeld vanwege spasmen hun armen en schouders naar achteren draaien, kunnen dankzij de aanpassingen aan de stoel rechtop zitten. Ook kinderen die zonder steun niet rechtop kunnen zitten, kun je op deze wijze helpen. Dankzij de meubels kunnen de kinderen zich lichamelijk en geestelijk beter ontwikkelen."

Op haar zolderkamer laat ze zien hoe het proces in z'n werk gaat. "Het begint met het maken van stevige kartonnen platen. Die bestaan uit drie lagen karton. De lagen karton worden op elkaar gelijmd met een lijm gemaakt van bloem en kokend water (stijfsel). De platen drogen in een houten pers. Na twee tot drie dagen heb je zo sterke kartonnen platen."

Uit deze platen worden de vormen gehaald voor stoelen, bankjes, tafels, statafels en speelgoed. "Met behulp van een mes of zaag met fijne tanden worden de vormen uitgezaagd. Het opmeten van de juiste maten is een secuur werkje. Door insneden in de verschillende onderdelen te maken, kun je de bouwdelen in elkaar schuiven." Het karton wordt vervolgens bekleed met repen krantenpapier, tot wel drie lagen. In de hoeken van de meubels, waar extra stevigheid nodig is, worden extra kartonnen hoekjes geplakt. De meubels moeten goed glad zijn. Er mogen geen lijmklontjes of luchtbellen onder het papier zitten.

Pas wanneer de meubels echt droog zijn, mogen ze worden geverfd. Afrikaanse dieren zijn een geliefd onderwerp. Tot slot worden de meubels gelakt. "Zo wordt voorkomen dat vocht erin trekt of termieten of ander ongedierte de meubels aanvreten."

Marian gaat elk jaar één tot twee keer op reis om cursussen te geven. Dit gebeurt vanuit een ontwikkelingsorganisatie op verzoek van een revalidatiecentrum of speciale school. Tijdens de cursus slaapt ze vaak bij mensen thuis. De ene keer wordt de reis vergoed, de andere keer niet. Meestal gaat ze een aantal dagen van tevoren om de situatie in kaart te brengen. Zijn er genoeg spullen? Ook bezoekt ze samen met een fysiotherapeut de kinderen, om te kijken wat er nodig is.

Het is waardevol werk. Vooral in landen waar gehandicapte kinderen gezien worden als een belichaming van het kwaad. "In Ghana worden gehandicapte kinderen daarom soms achtergehouden. Dankzij de aangepaste meubels kunnen kinderen met lichamelijke en/of geestelijke problemen zich beter ontwikkelen, naar school gaan en zo toch een toekomst opbouwen." Zo wordt het stigma rond gehandicapte kinderen langzaam doorbroken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie