Kettinggesprek met Piet van de Kamp: 'Maak gebruik van kennis ouderen'

19 februari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

OUDER-AMSTEL Piet van de Kamp is gepensioneerd politieman. Hij heeft dertig jaar bij de politie gewerkt In verschillende steden en dorpen, van agent tot uiteindelijk beleidsmedewerker. Waaronder in Ouderkerk. "Destijds gold de regel dat je moest wonen in de plaats waar je werkte." Net op het moment dat hij elders ging werken, werd die regel opgeheven. Nu woont hij al dertig jaar in Ouderkerk. Hans van Veggel wil van hem weten: hoe kijk je aan tegen de gemeenschap van Ouder-Amstel? En voel je je hier nog steeds gelukkig?

Waarom heb je destijds voor een baan bij de politie gekozen?

"Ik werkte aanvankelijk in de scheepsbouw. Maar de een na de andere scheepsbouwer ging failliet. Ik was op zoek naar een andere baan, je wilt immers niet zonder brood komen te zitten. In de jaren zeventig zochten ze veel mensen voor de Rijkspolitie. Daar heb ik me aangemeld. Alle sollicitanten werden aan tests onderworpen. Niet alleen fysieke testen, maar ook psychisch. Van de honderd kandidaten bleven er drie of vier over. Waaronder ik."

Hoe verliep je carrière?

"In eerste instantie werd ik in Zuid-Holland gestationeerd, in Reeuwijk. Daarna volgden andere plaatsen, tot ik in 1987 in Ouderkerk terecht kwam. Het plan was om hier een aantal jaar te blijven en dan weer door te gaan. Maar het liep anders. Er kwam een reorganisatie aan. Agenten hoefden niet langer te wonen in hun werkplek. Onze kinderen, alle drie op de middelbare school destijds, wilden hier liever niet weg. We hoefden ook niet per se, we hadden het hier prima naar onze zin. Na Leusden volgden andere plekken, van dorpen tot stadscentra. Zo heb ik ook in de binnenstad van Utrecht gewerkt. Een betere loopbaan had ik niet kunnen wensen."

Werken in een dorp of in de stad, dat lijkt een wereld van verschil. Klopt dat?

"Politiewerk blijft mensenwerk, dat geldt zowel voor het werken in de stad als in een dorp. In Utrecht had ik veel te maken met winkeldiefstal. In die tijd was er veel te doen om Hoog Catharijne. Daar zorgden junks voor overlast. Het aanbod van criminaliteit was hoger, maar verder is het werk hetzelfde. Het gaat erom dat je een netwerk opbouwt. Dat je plekken hebt waar je informatie vandaan haalt. De mensen moeten je kennen."

Heeft de agent tegenwoordig daar ook nog de gelegenheid voor?

"Het politiewerk is de laatste jaren erg veranderd, net als de maatschappij. Vroeger hadden we 25 tot 30 agenten werken in dit gebied. Nu is het er één. Die kan onmogelijk hetzelfde contact onderhouden met inwoners. Mensen klagen dat agenten zo weinig zichtbaar zijn. Vanuit mijn ervaring vind ik het geen goed idee. Maar het is een politieke beslissing. Je merkt wel dat wanneer wetten en regels niet gehandhaafd worden, de moraal ook een beetje terugloopt. Mensen gaan het net iets minder nauw met de regels nemen. Door even de telefoon op te pakken in de auto, of zonder licht te fietsen."

Wat zou de wijkagent kunnen helpen?

"Veel wordt verwacht van oplettende burgers. Daarvoor is Burgernet in het leven geroepen. Is belangrijk, maar niet voldoende. Misschien zou hij meer gebruik kunnen maken van in het dorp wonende politieagenten en oud politieagenten. Er wordt in het algemeen te weinig gebruik gemaakt van de jarenlange ervaring van deze mensen. Gelet op de krappe capaciteit van de politie zijn deze mensen misschien best bereid na hun pensionering een rol te vervullen in oplettendheid, informatieverstrekking, coaching van nieuwe politiemensen of het helpen bij het oplossen van cold cases. Dat onvoldoende benutten van kennis en ervaring komt niet alleen voor de politie."

Hoe zien je dagen er nu uit?

"Twee dagen in de week breng ik brood rond voor bakker Out. Ik heb een moestuin, doe boodschappen. Ik help af en toe bij de kerk en ik ben vrijwilliger voor Beth Haim. We wonen hier nog steeds met veel plezier. Ik ken het dorp nu beter dan in de tijd dat ik agent was."

Voor het volgende gesprek draagt hij Susanne Brussee voor. "Ze is hier vier jaar geleden komen wonen met haar gezin vanuit Amsterdam. Ze is onder meer zanglerares. Ik wil haar vragen: Hoe kijk je naar Ouderkerk en naar een zangcarrière binnen het dorp?"

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie