Afbeelding
Pixabay

Vordert Ede ook bijstand terug bij giften zoals boodschappen?

5 januari 2021 om 15:45 Politiek

EDE Geldt er in de gemeente Ede ook een terugvordering van de bijstand wanneer de ontvanger giften krijgt, zoals boodschappen van een familielid? Het raadslid Stephan Neijenhuis (D66) wil graag antwoord van het college op deze vraag. Dit naar aanleiding van de terugvordering door de Noord-Hollandse gemeente Wijdemeren van ruim zevenduizend euro bij een inwoonster, wiens moeder boodschappen deed. 

De kwestie leidde tot verontwaardigde reacties, waarop Wijdemeren besloot er nog eens goed naar te kijken. Het gaat om het toepassen van de Participatiewet, waarbij gemeenten giften, ook in natura, kunnen verrekenen met het bijstandsbedrag. Er is kennelijk een lokale afwegingsruimte: de ene gemeente doet het wel, de andere gemeente niet. 

WELK BELEID Neijenhuis wil weten welk beleid de gemeente Ede voert bij het verrekenen van giften aan bijstandsontvangers. ,,Wordt er rekening gehouden met het al dan niet bestaan van een relatie tussen de gever en de ontvanger: voedselbank, familie, buren, kerk?”

Het raadslid wil ook weten of bij het terugvorderen van bijstand het verband wordt gelegd met de gemeentelijke taak van schuldhulpverlening. ,,Is het juist dat het terugvorderen van eerder ontvangen bijstand in combinatie met de voor de bijstand geldende eisen aan het eigen vermogen, leidt tot het in de schuldhulpverlening terechtkomen van betrokkenen? Deelt het college de mening dat het volledig verrekenen van giften en inkomsten met de bijstand niet bijdraagt aan het zelfstandig invulling geven aan het levensonderhoud, eventueel samen met betrokkenen uit de samenleving en daarmee een ontmoediging vormt voor een zorgzame samenleving?” 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie