Afbeelding
Google Streetview

Edenaren starten petitie tegen plan bomenkap Sysseltse Laan

6 januari 2021 om 11:40 Natuur en milieu

EDE Inwoners van Ede zijn een petitie gestart tegen de geplande kap van ,,levende monumentale beuken” aan de Sysseltse Laan in Ede. ,,Wij als Werkgroep Sysseltse Laan willen onderhoud aan de beukenlaan waarbij de nog levende beuken een kans krijgen. Geen grootschalige kap van levende, monumentale bomen. Met de ondertekening van deze petitie kunnen mensen ons daarbij ondersteunen.”

,,Binnen een paar maanden worden 64 monumentale beuken aan de Sysseltse Laan (zuidwestelijke ter hoogte van de Didi Rooslaan) gekapt. Ze worden vervangen door jonge beukjes. Over (minder dan) 10 jaar volgen de 125 bomen aan de andere kant van de Sysseltse Laan. Dat is niet nodig, want het zijn levende, gezonde bomen! De gemeente heeft tot kap besloten zonder inspraak van omwonenden”, aldus de werkgroep. Lees ook dit artikel van 20 november 2020.

De werkgroep is overigens niet tegen het onderhoud. ,,Om misverstanden te voorkomen: er is geen verband met houtverkoop of biomassa. De gemeente wil de Sysseltse Laan onderhouden, en dat is terecht. De beuken zijn sterk achteruit gegaan. Het gaat ons om de onjuiste keuze om nu in één keer 64 beuken te kappen en daarvoor nieuwe beuken te planten. Dit moet veel geleidelijker, waarbij de levende bomen de komende jaren nog kans krijgen op herstel.”

De petitie is woensdagochtend bijna 800 keer ondertekend.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie