Martin van den Brink reed zich in de vierde etappe opnieuw in de top tien. De Harskamper klom op naar de zevende plaats algemeen.
Martin van den Brink reed zich in de vierde etappe opnieuw in de top tien. De Harskamper klom op naar de zevende plaats algemeen. Fotop

Martin van den Brink klimt plaatsje in Dakar Rally

6 januari 2021 om 16:25 Autosport

RIYADH Het team van Mammoet Rallysport heeft zich vandaag opnieuw als een constante factor voor de top tien in de Dakar Rally van 2021 gepresenteerd. Martin van den Brink eindigde in de etappe van Wadi Ad-Dawasir naar Riyadh als tiende. In het klassement won de Harskamper een plaatsje door het wegvallen van Siarhei Viazovich.

,,We hebben geen bijzonderheden,’’ zo liet Martin van den Brink direct na afloop van de proef weten. ,,We hebben dezelfde tactiek toegepast en gereserveerd gereden. We kunnen en willen wel harder, maar dat vergroot de kans op problemen. Dat is in deze fase van de rally zeker niet nodig.’’

RAZEND SNELLE PROEF Op weg naar Riyadh, de hoofdstad van Saoedi-Arabië, moesten de teams vandaag in totaal maar liefst 813 kilometer (waarvan 337 km klassementsproef) afleggen. Op de razendsnelle proef met een gemiddelde snelheid van boven de 100 kilometer per uur waren de tijdsverschillen minimaal. ,,Wij hebben ongeveer 5 minuten verloren met het zoeken naar een waypoint. Verder verliep het constant en vlekkeloos,’’ aldus Van den Brink nadat hij de 337 kilometers door het Midden-Oosten in 3 uur en 9 minuten had afgelegd.

De winst ging vandaag naar koploper Dmitry Sotnikov. De troef van Kamaz bleef zijn land- en teamgenoot Andrey Karginov met een minimaal verschil van 10 seconden voor. De nummer drie, Aliaksei Vishneuski (Maz) gaf slechts 14 seconden toe op de ritwinnaar. Martin Macik en Anton Shibalov maakten de top vijf compleet. Martin van den Brink, Wouter de Graaff en Daniel Kozlovsky werden voor de vierde dag op rij de beste Nederlandse equipe. In het klassement heeft de formatie van Mammoet Rallysport nu 1.13.57 achterstand op Sotnikov. Macik is op 26 minuten de eerste achtervolger na het wegvallen van Viazovich. Shibalov is derde. Achter de mannen van Mammoet Rallysport is het dringen geblazen. Zowel de Tsjech Soltys als de Wit-Rus Vishneuski en de Rus Karginov hebben hun zinnen gezet op een hogere klassering dan hun huidige achtste, negenden en tiende positie. Karginov (tiende) heeft nu nog bijna 50 minuten achterstand op de equipe van Martin van den Brink.

DOEN HET FANTASTISCH De teameigenaar uit Harskamp keek na zijn vierde succesvolle dag ook nog kort terug op het optreden van de 18-jarige Mitchel van den Brink, Richard Mouw en Wilfred Schuurman. Debutant Mitchel van den Brink bracht de Volvo dinsdag nog voor het donker werd over de finish. De twintigste plaats zorgde voor ‘verbazing en gepaste trots’ bij vader Martin. ,,De mannen in de tweede truck doen het fantastisch. Ik vind het geweldig dat ze tot nu toe uit de problemen zijn gebleven en in hun eigen tempo de etappes afleggen. In de etappe van dinsdag was het voor mij heel bijzonder om te constateren hoe goed Mitchel door de duinen komt. Dat is echt niet eenvoudig. Als je dan ook nog eens bedenkt dat de truck van Mitchel 300 pk minder heeft dan mijn Renault dan maakt dat de prestatie alleen maar mooier.’’

De vijfde etappe gaat donderdag van Riyadh naar Al Qaisumah. Naast een verbindingsroute van 206 kilometer is er een klassementsproef van 456 kilometer. De special stage belooft zwaar te worden met zand, duinen en stenen. De eerste truck vertrekt rond de klok van 8.00 uur Nederlandse tijd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie