,,De ijsvogel, maar ook soorten als appelvink, grote bonte specht en putter (foto) behoren tot mijn favorieten.''
,,De ijsvogel, maar ook soorten als appelvink, grote bonte specht en putter (foto) behoren tot mijn favorieten.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Door de zon leek de lichtbruine rug van goud’

13 januari 2021 om 13:58 Natuur en milieu

EDE De kerstvakantie bestaat voor mij deels uit het bekijken, ordenen, bewaren en weggooien van beeldmateriaal dat ik het afgelopen jaar heb gemaakt.

Michael de Vries

Soms, wanneer ik een ochtend in de natuur ben geweest, kom ik terug met vijftig shots. Thuis bewaar ik er dan vijf à tien. De rest gooi ik weg. Aan het einde van het jaar stel ik mezelf bij het terugzien van overgebleven beelden de vraag welke ik in de toekomst nog ga gebruiken. Het resultaat is dat ik de bewaarde beelden alsnog halveer.

FAVORIETEN Een vraag die ik regelmatig krijg is welke vogel mijn favoriet is? Mijn antwoord luidt altijd: de ijsvogel. Bij het terugzien van alle beelden merk ik dan ook dat ik beelden van een ijsvogel moeilijker kan weggooien dan van andere vogels.
Daarnaast bewaar ik beelden van zeldzame soorten, hoewel ik absoluut geen soortenjager ben die het hele land afreist op zoek naar dat ene bijzondere vogeltje.
Ook bewaar ik veelal de beelden waarop iets gebeurt. Een roodborst zittend op een takje gooi ik weg. Een roodborst die de veren poetst of die voer in de snavel heeft voor de jongen bewaar ik. Per maand blijft er zo een mapje over met foto’s en video’s.

Naast ijsvogels en bijzonderheden vind ik ook kleur heel belangrijk. Vogels die er qua kleur uitspatten, verkies ik vaak nog boven de zeldzaamheden. Daarom ís de ijsvogel misschien ook wel mijn favoriet, bedenk ik me nu. Maar ook soorten als appelvink, grote bonte specht en putter blijven tot mijn favorieten behoren door hun opvallende kleuren.

RODE GEZICHT Van de week liep ik even langs een vijver. De ijsvogel die ik hoopte te zien, zat er niet. Wel had ik het geluk een aantal putters actief te zien foerageren in een els. Ze aten van de zaden in de elzenproppen. Toen ook nog eens de zon haar laatste licht scheen op deze prachtige vogels werd mijn enthousiasme direct weer bevestigd. Door de zon leek de lichtbruine rug wel van goud, de gele strepen op de vleugels leken licht te geven en het rode ‘gezicht’ van de putter was nog mooier dan anders. Het zijn van die momenten dat je als natuurliefhebber staat te genieten als je ziet dat de camera dit vastlegt.

En zeg nu zelf... ook bij u zal de putter toch hoog op het favorietenlijstje staan?

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. Zijn column verschijnt tweewekelijks. Reageren of tips? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie