Afbeelding
Pixabay

Ede opnieuw in top 3 van minste schoolverlaters

12 januari 2021 om 15:10 Onderwijs

EDE Leerlingen in Ede doen het goed op school. Het overgrote deel maakt hun opleiding af en gaat van school met een diploma. Hiermee is het aantal schoolverlaters in de gemeente erg klein. Al jaren staat Ede in de top 3 van de G40-gemeenten (gemeenten met meer dan 100.000 inwoners) met het minst aantal leerlingen dat van school gaat zonder diploma. 

Ook in het schooljaar 2019-2020 waren er veel leerlingen in Ede die netjes hun opleidingen volgden en afmaakten. Gemiddeld zijn er elk jaar elf leerlingen die niet aan hun schoolverplichting voldoen. 

ONVINDBAAR De schoolgaande kinderen en jongeren in de gemeente merken ook dat Ede midden in een lockdown zit. Jongeren volgen sinds maart 2020 veel digitale lessen. Bij de start van corona bleek landelijk een groot aantal leerlingen ‘onvindbaar’. Daarom werden er massaal huisonderzoeken afgelegd door leerplichtambtenaren. 

In Ede speelde dit een stuk minder, aldus de gemeente. Door een goede samenwerking tussen het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), de Sociaal Teams (ST) en het Toegangsteam Jeugd (TTJ) was iedereen volgens wethouder Leon Meijer goed in beeld. 

Ede vindt het belangrijk dat jongeren naar school gaan en hun school afmaken. Toezichthouden op de naleving van de Leerplichtwet is een wettelijke taak van de gemeente. ,,Op deze manier levert de gemeente ook een bijdrage aan het terugdringen van de jeugdwerkloosheid onder de Ede jongeren.”

BIJZONDER JAAR Het afgelopen schooljaar was een erg bijzonder jaar, stelt Leon Meijer. ,,Scholen moesten dicht, docenten stonden opeens voor een laptop les te geven en leerlingen moesten thuis achter hun computer de les volgen. Iets wat we aan het begin van het schooljaar niet hadden kunnen bedenken. Ik ben trots op alle docenten en leerlingen. Iedereen is erg flexibel en probeert er het beste van te maken. Laten we hopen dat zij elkaar weer snel in de klas kunnen zien.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie