Gastouder (oma) Irene
Gastouder (oma) Irene Jolijn Hendriks

Opa en oma als gastouder; juist nu interessant!

15 januari 2021 om 17:25 Zakelijk Deel je nieuws

Dat opa’s en oma’s onmisbaar zijn, is wel gebleken in deze Corona tijd. Zeker tijdens lockdown’s waarin de kinderopvang dicht zit, spelen opa’s en oma’s een grote rol bij de opvang van de kinderen.

Opa en oma als oppas

Voor sommige gezinnen blijkt dit een warme en welkome afwisseling te zijn op de reguliere kinderopvang. En wat blijkt… ook voor veel opa’s en oma’s blijkt de structurele rol die zij nu (kunnen) spelen in het leven van hun kleinkind(eren) een fijne aanvulling op hun dagelijkse bezigheden. Uit onderzoek is immers gebleken dat grootouders die regelmatig op hun kleinkinderen passen, gemiddeld 5 jaar langer leven.

Opa en oma als gastouder

Wist u dat het nog steeds mogelijk is om opa of oma te registreren als gastouder? De regeling vanuit de Overheid die dit mogelijk maakt bestaat nog steeds en voor veel opa’s en oma’s is deze regeling een hele interessante optie. Zij kunnen (wanneer zij voldoen aan de diploma eis) geregistreerd worden als gastouder. Op die manier worden zij betaald voor het oppassen en hebben de ouders recht op kinderopvangtoeslag.

Wat zijn de voordelen?

Kinderen ervaren de opvang door een opa, oma (of ander familielid) vaak niet als opvang en dat vinden zij fijn.

Kinderen worden dan opgevangen in een vertrouwde omgeving, binnen de eigen familie. Wanneer zij een prominente rol spelen in de eerste jaren van de ontwikkeling van jonge kinderen, is de band die ontstaat tussen grootouders en kleinkinderen ontzettend sterk. Ouders ervaren deze vorm van opvang nog steeds als het meest natuurlijk en liefdevol.

Opvang binnen de eigen familie heeft natuurlijk ook als voordeel dat dit flexibeler is en in veel gevallen ook voordeliger dan de reguliere opvang.

Gastouderservice Take Care ziet een duidelijke toename in het aantal aanmeldingen van opa’s en oma’s als gastouder sinds de eerste lockdown in het voorjaar van 2020. Dit lijkt een trend te zijn die voorlopig nog wel zal doorzetten. Het gastouderbureau begeleidt naast professionele gastouders ook opa’s en oma’s met veel plezier in het gastoudertraject.

Heeft u n.a.v. het lezen van dit artikel vragen of interesse? Neem dan contact met op met Gastouderservice Take Care op 0318-850000 of via www.gastouderservice-takecare.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie