Afbeelding
Moerschy/Pixabay

Huurdersbond vraagt inzicht in sociale woonbehoefte in Ede

18 januari 2021 om 15:45 Wonen

EDE Vrijwel op hetzelfde moment dat Woonstede bekendmaakt dat zij in het voormalige kantoor van Victoria Vesta aan de Loevestein 194 sociale huurwoningen gaat realiseren, slaakt de Huurderbond Ede en omstreken in een brandbrief aan de gemeenteraad een noodkreet over de beschikbaarheid van de sociale huur in Ede. Opgeroepen wordt ,,om tot actie te komen voor de doorgaans laagst betaalden van Nederland.”

Voorzitter Wim Kok van de Huurdersbond stelt begin vorig jaar nog positief te zijn gestemd, omdat de geplande groei voor het eerst sinds jaren was gehaald en de plannen in lijn lagen met de gewenste groei. Er was voor 2020 een bescheiden groei gepland van zes extra ten opzichte van de circa 120 die nodig zou zijn. ,,Helaas dreigt de geplande minimale groei over 2020 te ontsporen in een krimp en is volgens de laatste plannen van Woonstede over 2020 en 2021 samen slechts een groei van circa 110 woningen te verwachten in plaats van de nodige 240. Bovendien heeft de directie al een ‘stormwaarschuwing’ afgegeven voor 2021. Dus een halvering van de doelstelling over 2020 en 2021 is het maximale dat we mogen verwachten. Opnieuw dik onvoldoende.”

WRANG De teleurstelling wordt volgens de Huurdersbond extra wrang omdat de vraag naar sociale woningbouw alleen maar toeneemt. ,,Alom klinkt de roep om daklozen en sociaal zwakkeren te huisvesten. Helaas bleek de gemeente Ede niet in staat die behoefte goed te kwantificeren. Het aantal te faciliteren statushouders neemt in 2021 een factor 2,3 toe, wat tot een netto beslag van circa 100 woningen zal leiden. In de tweede helft van dit jaar zullen de economische gevolgen van de pandemie echt voelbaar worden, waarvan we uiteindelijk een extra vraag van enkele honderden sociale woningen verwachten.”

De Huurdersbond vraagt het college om een deugdelijk inzicht in de bijzondere sociale woningbehoefte in Ede voor de komende jaren. De bond vraagt het college ook te bevorderen dat er scherpe criteria komen voor toewijzing gericht op de lokale behoefte, alsmede een ambitieuze, kwantitatieve planning van de sociale groei bij de corporaties en in de private sector.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie