Afbeelding
Mediatuin

Studente CHE draagt steentje bij aan campagne Regio Foodvalley

20 januari 2021 om 19:24 Onderwijs

EDE In Regio Foodvalley, waar de gemeente Ede deel van uitmaakt, slaan de overheden, ondernemers en het onderwijs de handen in één. Onlangs hebben verschillende partners in de Strategische Agenda 2020/2025 het doel gesteld om de samenwerking verder de intensiveren en de regio daarmee te versterken. Zo zijn er korte reportages gemaakt om de thema’s van de Strategische Agenda in beeld te brengen. CHE-student Kim Rebergen hielp mee met het maken van een van deze reportages.

Rebergen studeert journalistiek. Ze liep tijdens de opnamedagen mee met videoproductiebedrijf De Mediatuin uit Scherpenzeel. Zo kon de studente kennismaken met het vak.

,,Tijdens de opnamedag hebben we twee verschillende afleveringen gemaakt voor twee verschillende thema’s, te weten: Energietransitie en Voeding voor een gezond leven”, zegt Rebergen. ,,In de ochtend hadden we een afspraak aan de Meikade in Ede. In het kader van energietransitie ontmoetten we de voorzitter van Energiecoöporatie Vallei Energie Elmar Theune. Het bijzondere aan dit project is dat inwoners zelf kunnen participeren door een zonnepaneel te kopen, met als doel samen werken aan een energieneutrale toekomst. Tijdens het draaien heb ik meegedacht over het maken van verschillende shots. Ik heb de ochtend kunnen kijken hoe het draaien van een reportage in zijn werk gaat, maar ’s middags moest ik zelf aan de slag”, legt de studente uit.

MEELWORMEN ,,Om ervaring op te doen, mocht ik het tweede interview zelf doen. Biologische boer Rowin Batterink stond voor de lens van onze cameraman. Op zijn boerderij, Het Witte Water in Nijkerk, kweekt hij meelwormen. Rowin legde uit dat insecten een belangrijke bron voor eiwitten zijn. Op het moment worden zijn meelwormen vooral gebruikt voor dierenvoer, maar hij gelooft dat insecten ook de toekomst zijn in humane voedingsproducten. Dit is de toekomst, hopelijk eten we dit straks allemaal, zo vertelde hij.”

Het was voor Rebergen een bijzondere, leerzame dag. ,,Op de CHE word ik regelmatig met andere studenten in het diepe gegooid en moeten we zelf producties maken. Nu heb ik kunnen kijken hoe het er in het echt aan toegaat. Ik heb geoefend met interviewen en heb de sociale media van De Mediatuin bijgehouden. Niet alleen over het vak journalistiek heb ik meer geleerd, maar ben ik een beetje wijzer geworden over energietransitie en eiwittransitie.”

De Strategische Agenda is geformuleerd met zeven verschillende thema’s: Landbouwtransitie, Voeding voor een gezond leven (gezondheid), Energietransitie (energie), Human Capital (arbeidsmarkt), Innovatie en clustervorming, Circulaire economie (circulair), Fysieke randvoorwaarden (mobiliteit en economie), Quality of living (ruimtelijke ontwikkeling en wonen). Door middel van de Strategische Agenda wil Regio Foodvalley voor het jaar 2030 een topregio zijn op het gebied van landbouw en voeding. De ambitie is om de regio te zijn waar de inwoners aantoonbaar gezonder zijn, graag wonen, ondernemen, innoveren en waar circulair werken gewoon is.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie