Afbeelding
Archief BDUmedia

Giften bepalen in Ede niet hoogte van de bijstand

21 januari 2021 om 15:36 Politiek

EDE Bij de bepaling van de hoogte van de bijstand dient rekening gehouden te worden met de middelen (inkomen of vermogen) die de ontvanger van bijstand heeft of krijgt. ,,Giften worden niet gerekend tot de middelen voor zover deze naar het oordeel van het college uit een oogpunt van bijstandsverlening verantwoord zijn”, aldus het college in antwoord op schriftelijke vragen van het raadslid Stefan Neijenhuis (D66). Er is een lokale afwegingsruimte.

De vragen zijn gesteld naar aanleiding van de commotie die landelijk is ontstaan naar aanleiding van de terugvordering door de gemeente Wijdemeren van 7.000 euro van een vrouw die in de afgelopen vijf jaar zowel bijstand als toeslagen ontving. Haar dochter had boodschappen voor haar gedaan.

Inmiddels blijken in dit geval feitelijkheden wat anders te zijn dan eerst werd gedacht. De gemeente houdt vast aan de terugvordering omdat de vrouw in de afgelopen jaren nauwelijks iets bleek uit te geven aan levensonderhoud, maar wel een auto uit het duurdere segment had gekocht alsmede een buitenlandse vakantie. De rechter moet zich er nog over buigen.

VORDEREN Vordering van giften komt sporadisch voor, aldus het college. Een indicator is het aantal bezwaar- of beroepschriften. Dat blijkt mee te vallen, over 2020 is er geen bezwaarschrift ontvangen bij de gemeente en in 2019 was er één. Die handelde over een structurele gift vanuit een kerkgemeenschap van 575 euro per maand, terwijl bijstand was toegekend. ,,De structurele giften liepen al voor bijstandsverlening en waren een bijdrage aan de kosten van levensonderhoud.” De samenloop van giften en bijstand heeft drie maanden geduurd. De gemeente is overgegaan tot terugvordering, de bijdrage is verrekend met de uitkering.

,,Als beleidsuitgangspunt geldt dat bij bijstandsverlening en terugvordering de balans wordt gezocht tussen maatwerk, doelmatigheid en rechtmatigheid. Daarbij wordt van de inwoner ook transparantie verwacht over het huishoudboekje”, zegt het college.

Door Gerard van Wijk

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie