Femmy Kuiper met pasgeboren baby uit Ede
Femmy Kuiper met pasgeboren baby uit Ede Ouders van de baby

Al 35 jaar verloskundige in Ede en Lunteren

22 januari 2021 om 16:12 Lokaal Deel je nieuws

Verloskundige Femmy Kuiper van Ezra verloskundigen kocht zich 35 jaar geleden in bij de praktijk van Juffrouw Leyenhorst in Lunteren en Ede. “De tijden waren heel anders in 1986. Er was geen telefoon op de praktijk. Als verloskundige had je een week dienst, en dat wisten de zwangeren. Mensen belden je op jouw huistelefoon. Of het ziekenhuis piepte je op via een semafoon en moest je een telefoon zien te vinden om de patiënt terug te bellen.”  
 
De praktijk in Lunteren zat in het Groene Kruisgebouw. In Ede was er een slaapkamer ingericht als praktijkruimte. Vrouwen kwamen voor hun eerste afspraak gewoon langs de praktijk, namen hun breiwerk mee. Geen probleem als het een uur duurde voor je aan de beurt was. Zo ging dat gewoon.  
 
Een verschil met nu is dat vrouwen veel meer ervaringen deelden. Je vroeg aan je buurvrouw, zussen en moeder hoe dat ging, met zwanger zijn en bevallen. Mensen waren ook meer gewend aan tegenslagen. Het was makkelijker om los te laten en het leven was minder maakbaar.
 
“Door de coronamaatregelen is het nu ook wat lastiger voor zwangeren. Er zijn minder mogelijkheden voor ondersteuning. We geven informatiebijeenkomsten online en cliënten komen alleen naar het spreekuur.
 
Femmy is eigenlijk toevallig verloskundige geworden. Ze droomde ervan om de zending in te gaan. Als je eerst de opleiding verpleegkunde volgde en daarna de opleiding verloskunde, had je de meeste mogelijkheden.  Het liep toch wat anders. Er kwam een man in beeld en dan maak je samen keuzes. De zending zit nog wel in haar hart. Ze gaat om het jaar naar een project in het buitenland. De passie voor verloskunde heeft Femmy doorgegeven aan haar dochter: zij is ook verloskundige. “Dat is extra leuk. We werken nu ook in een team met jonge en ervaren verloskundigen bij Ezra Verloskundigen. Dat is perfect, we leren veel van elkaar” zegt Femmy. 

Met inmiddels 35 jaar ervaring in het vak heeft Femmy nu nog meer visie voor de lange termijn. “Een kind heeft ouders nodig die van hem of haar houden, en ondersteunen. De goede relatie is heel belangrijk, een warm nest. Dat begint al voor de conceptie. Hieraan draagt ze bij via huwelijkscursussen van de Marriage Course. Deze geeft ze samen met haar man. In de toekomst hoopt ze deze nog veel vaker te kunnen geven. Toch is ze voorlopig nog lekker actief bij Ezra, met spreekuren, bevallingen en echo’s. “Zo lang ik het werk leuk vind blijf ik dit doen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie