,,Hoe dan ook hebben de berk en de hedera hun dienst bewezen als verrijking voor de natuur.''
,,Hoe dan ook hebben de berk en de hedera hun dienst bewezen als verrijking voor de natuur.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Deze berk had al heel wat stormen doorstaan’

27 januari 2021 om 13:29 Natuur en milieu

EDE De afgelopen jaren valt het me op dat steeds meer mensen verder van de natuur lijken te staan. Veel mensen leggen een tuin aan met tegels, plantenbakken en een stevige schutting, zodat de tuin makkelijk te onderhouden is. Zodra er dan een nestkastje of een insectenhotel op wordt gehangen, heeft men het idee dat er wordt bijgedragen aan het verbeteren van de natuur...

Michael de Vries

Soms krijg ik de vraag wat men nog extra kan doen om meer dieren naar de tuin te lokken. Mijn antwoord is vaak: zo min mogelijk. In eerste instantie willen dieren een natuurlijke tuin. Rommelhoekjes, struiken en bomen voor beschutting en het liefst met bessen of vruchten als voedselbron, houtstapels, takkenhopen en een watertje is wat veel dieren willen. Veel vogelsoorten, insecten en egels weten een tuin dan vanzelf te vinden. Als aanvulling kunnen enkele insectenhotelletjes of nestkastjes op worden gehangen, maar dat is voor een natuurlijke tuin zeker niet voldoende.

BLIKVANGER In mijn voortuin staat, of stond..., een grote berkenboom. De boom kwam meters boven het huis uit en was een blikvanger. Niet zozeer de berk, maar met name de hedera die erin groeide. Het was vanwege natuurwaarde een bewuste keuze dit te laten groeien. Tientallen vogels maakten er hun nest, in het najaar zaten er duizenden insecten en zelfs een egelnest bij de grond. Veel mensen bleven staan kijken. Inmiddels was de boom meer dan veertig jaar oud en had hij menig storm doorstaan.

RUKWIND Tot afgelopen donderdag 5.00 uur. Ik hoorde een rukwind en keek uit het raam. De grote boom lag dwars over de weg. Niet lang na mijn telefoontje kwam de brandweer om de weg vrij te maken. Was de boom gevallen, omdat de hedera de wind had opgevangen? Het zou kunnen. Aan de andere kant zorgt hedera juist voor stevigheid, dus misschien was de boom zonder hedera eerder al omgegaan. Het blijft gissen. 

GEKKE OCHTEND Hoe dan ook hebben de berk en de hedera hun dienst bewezen als verrijking voor de natuur. Het was een gekke ochtend. De boom die omging, de brandweer en een kuil in de voortuin waar de boom altijd heeft gestaan. Erg zonde, met name voor de natuur. Maar gelukkig is niemand gewond geraakt en kwam de boom niet op een auto of huis. Het ligt er maar aan door welke bril je kijkt.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. Zijn column verschijnt tweewekelijks. Reageren of tips? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie