Afbeelding
Gerard van Wijk

Raadsvragen over vertrapte eeuwenoude wildwal in Lunteren

29 januari 2021 om 14:00 Politiek

LUNTEREN De verontwaardiging is groot bij de vereniging Vrienden van het Luntersche Bosch. Bij onlangs uitgevoerde werkzaamheden op het terrein van De Werelt is het hele gebied afgezet met een wildraster en daardoor is een deel van de historische wildwal vertrapt en beschadigd. In Ede Stad hebben we daarover op 14 januari gepubliceerd. ,,De wildwal van Lunteren is onderdeel van de historische wildwal van de Zuidwest Veluwe, die oorspronkelijk van Wageningen naar Lunteren liep.”

,,Of de wildwal weer in ere hersteld zal kunnen worden, nu deze zo is aangetast, blijft de vraag. Het zou jammer zijn als dit historische monument geleidelijk aan steeds verder uit ons landschap en ons geheugen zal verdwijnen. Wat is de opstelling van de gemeente Ede hierin”, is de vraag van de Vrienden van het Luntersche Bosch. Dat willen Pieter Gerard van den Berg (GroenLinks) en Niek van den Brink (ChristenUnie) ook graag weten en daarom hebben ze er schriftelijke vragen over gesteld aan het college.

WEREN VAN WILD Een wildwal is een opgeworpen aarden wal die gebruikt werd om wild van de eng, ook es genoemd, te weren. De wildwal werd beplant met moeilijk doordringbare doornige struiken en vaak ook met eikenhout. Overigens zijn delen van de wildwal op het landgoed Hoekelum in het 21 kilometer lange traject van Wageningen naar Lunteren wel hersteld.

Een aantal jaren geleden ontstond vanuit Ede-Veldhuizen en de gemeente Ede een initiatief om verder verval van de wildwal tegen te gaan. ,,Dit heeft geresulteerd in een onderzoek van een paar maanden waarbij verschillende nieuwe verbanden zijn achterhaald. Beetje bij beetje wordt de geschiedenis van de wildwal ontrafeld en lijkt het erop dat het wild misschien niet eens de grootste bedreiging was. Op een topografische militaire historische kaart uit 1850 is goed te zien hoe de wildwal vanuit Meulunteren tot aan het noorden van Doesburg liep”, stellen de Vrienden van het Luntersche Bos vast.

ERNSTIGE SCHADE Het slordige ofwel onbenullige en met weinig gevoel voor de historie uitgevoerde opschonen van het bos heeft geleid tot ernstige schade aan de wildwal. De Vrienden van het Luntersche Bos en in hun spoor de raadsleden Van den Berg en Van den Brink hebben de idee dat het nu het moment is om aan de bel te trekken wil er nog iets terecht komen van het behoud van historische elementen in het landschap. ,,De wildwal is een historische landmark die het verdient om behouden te worden. Daar komt bij dat wildwallen een belangrijke ecologische functie hebben”, aldus de raadsleden.

Zij vragen het college wat de (beschermde) status van de wildwal is op dit moment en welk overheidsorgaan verantwoordelijk is voor de bescherming. Ook willen zij weten of opdrachtgever en uitvoerder van de werkzaamheden bij de wildwal de juiste procedures hebben doorlopen. ,,Indien de wildwal nauwelijks of geen bescherming geniet, is het college bereid zich hiervoor in te spannen samen met de andere partijen die daartoe bevoegd gezag zijn?” Rest de vraag wie de kosten draagt bij herstel van de wildwal. 

Door Gerard van Wijk 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie