Afbeelding
Gemeente Ede

Burgemeester legt krans bij Joods monument in Ede

31 januari 2021 om 17:00 Historie

EDE Samen met Eric Mackay, voorzitter van het Joods Comité Ede, legde burgemeester René Verhulst zondagmiddag een krans bij het Joods monument aan de Vossenakker. Dit gebeurde in stilte, zonder publiek. Vanwege de coronamaatregelen kon een gewone herdenking niet doorgaan.

,,Het belang van herdenken staat voorop. Juist in deze moeilijke tijden”, aldus de burgemeester. ,,Zes miljoen mensen zijn vermoord door de nazi’s. Dat mogen we nooit vergeten. Vandaag herdenken we ze in ons hart.” 

Iedere laatste zondag van januari wordt de Nationale Holocaust Herdenking gehouden op tal van plekken in Nederland. Ook in Ede bij het Joods Monument aan de Vossenakker.

Op 27 januari 1945 bevrijdde het Russische Rode leger het Duitse nazi vernietigings- en concentratiekamp bij de Poolse stad Auschwitz, enkele tientallen kilometers westelijk van Krakau. In november 2005 hebben de Verenigde Naties besloten dat de bevrijding van Auschwitz op 27 januari 1945 voortaan als Holocaust Memorial Day (Internationale Herdenkingsdag van de Slachtoffers van de Holocaust) herdacht zal worden. Joden herdenken de holocaust tijdens Jom Hasjoa (de herdenking van de sjoa - de vernietiging van de zes miljoen Europese joden tijdens de Tweede Wereldoorlog).

Het is een oeroud gebruik om een steentje achter te laten op joodse graven. Het is een teken dat men de doden heeft herdacht en nooit zal vergeten. ,,Dus als u een keer langs het Joods monument wandelt, laat dan een steentje achter. Zo eren we de slachtoffers en vergeten we nooit wat er is gebeurd”, aldus de gemeente. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie