Ozer Mataraci in zijn atelier aan de Frankeneng 114-T in Ede.
Ozer Mataraci in zijn atelier aan de Frankeneng 114-T in Ede. Ted Walker Fotografie
Advertorial

Garant herstelt banken en meer

3 februari 2021 om 12:37 Zakelijk

EDE Bij kleding wordt het al veel gedaan; herstellen in plaats van nieuw kopen. Veel mensen weten niet dat dat met meubels en bijvoorbeeld autostoelen ook kan.

Ted Walker

Ozer Mataraci is de eigenaar van meubelstoffeerderij Garant aan de Frankeneng 114-T in Ede. Mataraci heeft zich in 40 jaar ontwikkeld tot een professional in het herstellen van meubels. Begonnen als handarbeider heeft hij het vak op een ambachtelijke wijze geleerd. Tegenwoordig is zijn atelier gevuld met technische hulpmiddelen. ,,Wij bekleden alles wat te bekleden valt’’, vertelt hij. ,,Te denken valt dan aan een bank of een stoel in huis. Maar ook autostoelen en bijvoorbeeld stoelen in een boot of caravan geven wij een tweede leven. En dat scheelt in de portemonnee’’, zegt Mataraci.

OOK MOEILIJKE TECHNIEKEN Ook voor moeilijke technieken als capitonneren draait Mataraci zijn hand niet om. Capitonneren is een techniek uit de naaikunst en leerbewerking, waarbij een stof of stuk leer als bekleding op een vaste ondergrond wordt genaaid of geknoopt op een zodanige manier dat tussen de stof en ondergrond een laag van kussentjes ontstaat die gevuld wordt met zacht materiaal. ,,Dus ook banken van leer en knopen, zoals Chesterfield, kunnen wij herstellen’’, zegt hij trots. ,,En dan heb ik het niet alleen over het leer. We kunnen het vulmateriaal ook aanvullen of zelf naar wens vervangen.’’

GROTE VOORRAAD In het atelier van Mataraci heeft hij een grote voorraad aan stoffen en leer. ,,Het moet gek lopen willen we niet dezelfde stof of hetzelfde leer in huis hebben om schade te herstellen’’, zegt Ozer. ,,En hebben we het niet in huis, dan ga ik op zoek. Overigens hebben we het nu over schade, maar hoe leuk is het om de bank waar mensen al jaren heerlijk op zitten eens een ander stofje te geven. Als je lekker zit, waarom zou je dan iets nieuws kopen?’’ stelt Mataraci.

MOOIE OPDRACHT De ambachtsman loopt zo nu en dan tegen bijzondere klussen aan. ,,Een daarvan was een meneer die een oldtimer had hersteld, en ik mocht de stoelen bekleden met een specifieke, hoogwaardige leersoort. We hebben moeten zoeken maar uiteindelijk ook deze klus tot een prachtige einde gebracht. Als je aan mag sluiten bij iemand die een oldtimer tot in perfectie gerestaureerd heeft, dan kan je toch alleen maar blij en trots zijn’’, zegt Mataraci tot besluit.

Meer informatie: Garant@live.nl, 0318-618860, 06-50665454.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie