Afbeelding
Maurice Jager
Recht om de hoek

Executeur en nu?

2 februari 2021 om 14:40 Zakelijk

EDE Een dierbare komt te overlijden en u bent benoemd tot executeur. Uw verdriet staat voorop, maar tegelijkertijd zult u een aantal zaken moeten gaan regelen.
Wat nu te doen?

De benoeming van een executeur wordt geregeld in een testament. U bent niet verplicht om het executeurschap te aanvaarden. Als u wilt aanvaarden, zijn hieraan geen wettelijke eisen verbonden. Pas na aanvaarding bent u daadwerkelijk executeur.

TAAK Als executeur heeft u de taak om de goederen van de nalatenschap te beheren en de schulden van de nalatenschap te voldoen. U zal in ieder geval een boedelbeschrijving van alle bezittingen en schulden op het moment van overlijden moeten maken. Verdere taken zijn het betalen van schulden, het doen van de aangifte erfbelasting en het beheren van de nalatenschap. Tijdens het beheer van de nalatenschap vertegenwoordigt u de erfgenamen. In het testament kunnen door de erflater ook nog aanvullende taken zijn opgelegd, zoals bijvoorbeeld het regelen van de begrafenis.

INFORMATIEPLICHT U heeft als executeur een uitgebreide informatieplicht ten opzichte van de erfgenamen. Alle gewenste inlichtingen omtrent de uitoefening van uw taak als executeur moeten aan de erfgenamen worden gegeven. Als door de erfgenamen wordt gevraagd om bankafschriften of andere stukken, moet u deze dus verstrekken. Mocht de erflater in zijn testament hebben bepaald dat een sieraad of een geldbedrag specifiek aan iemand toekomt, dient u deze persoon hiervan zo spoedig mogelijk in kennis te stellen. Ook een onterfd kind kan bij u aanspraak maken op inzage op een afschrift van alle bescheiden die hij voor de berekening van zijn kindsdeel nodig heeft.

De taak van executeur kan op verschillende manieren eindigen. De werkzaamheden kunnen zijn afgerond, maar u kunt ook wegens gewichtige redenen door de kantonrechter worden ontslagen. Van gewichtige redenen is geen sprake bij meningsverschillen, maar wel als u uw executeurstaak verwaarloost of misbruik van uw bevoegdheden maakt. Aan degene die u als executeur in het beheer opvolgt, bent u rekening en verantwoording verschuldigd. Tussentijds is dus geen rekening en verantwoording verschuldigd.

ADVIES Heeft u als executeur juridische bijstand nodig, dan kunt u Van Veen advocaten inschakelen. Wij kunnen u adviseren bij de uitoefening van uw taak. Mochten de erfgenamen de kantonrechter vragen om uw ontslag als executeur, kunnen wij u in deze procedure bijstaan.

Eventuele kosten die u als executeur moet maken, hoeft u in principe niet zelf te betalen. De kosten voor juridische bijstand zijn de kosten van de nalatenschap. Het moet dan wel gaan om kosten die gelet op uw taak als executeur en de vervulling daarvan in redelijkheid gemaakt moeten worden en die ook niet kunnen worden voorkomen.

mr Rebecca de Vries

Deze rubriek wordt u aangeboden door Van Veen Advocaten, Keesomstraat 7 in Ede, tel. 0318-68 78 78, www.vanveen.com. Download de factsheet over dit onderwerp op www.vanveen.com/downloads

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie