Afbeelding
Bureau Tromp - lean productie

Beter en goedkoper werken, dat wil toch iedereen?

3 februari 2021 om 08:22 Partnercontent

Bas Kooijman, partner bij Lean adviesbureau Bureau Tromp vertelt dat zij sinds 2010 bedrijven helpen om slimmer en goedkoper te werken. Lean is een methode die Toyota al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw gebruikt. Bij Toyota wilden zij de auto ontwerpen zoals deze er over 500 jaar zou uitzien. Hiervoor was veel extra mankracht nodig. Alleen Toyota wilde dit met de huidige capaciteit uitvoeren. Zo is Lean geboren, aldus Kooijman

Wat is Lean?

Lean is een methodiek die ervoor zorgt dat de verspillingen binnen je organisatie geëlimineerd worden. Daarnaast staan de klant en de toegevoegde waarde van het product centraal.  Deze waarden worden vastgesteld aan de behoeften van de klant, omdat een klant alleen een product wilt aanschaffen wanneer het een bijdrage levert aan de wensen. Het doel van de Lean methodiek is om de tijd te verkorten tussen het proces van de vraag van de klant en het eindproduct.

Klanten bepalen de waarde. Wanneer een klant bereid is om een product aan te schaffen voor een bepaalde prijs, betekent dit dat de werking en de prijs van het product kloppen. De klant en de toegevoegde waarde zijn immers van groot belang binnen de Lean methodiek. De volgende drie vragen kun je jezelf afvragen wanneer je de waarde wilt achterhalen:

  • “Welk probleem heeft de klant?”
  • “Is het duidelijk wat de behoeften zijn van de klant?”
  • “Wat voor een voordelen hebben de klant en de organisatie?”

Conclusie: Organisaties dienen verspillingen binnen hun processen tegen te gaan. Wanneer dit niet gebeurt, wordt het in rekening gebracht met de klant.

De cijfers liegen er niet om. Bureau Tromp mocht in de afgelopen 11 jaar ruim 20.000 mensen opleiden & certificeren in Lean en Lean Six Sigma. Circa 5.500 mensen zijn door hen gecoacht in Lean Six Sigma verbetertrajecten en in totaal zijn er zo’n 200 verbeterprojecten uitgevoerd binnen allerlei bedrijven. Bureau Tromp heeft, samen met de inmiddels respectievelijk in 2016 en 2019 opgerichte zusterbedrijven Agile Scrum Group, De Zelforganisatiefabriek en RPA Experts, 40 mensen in dienst.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie