Plek waar jongerenhuis komt te staan
Plek waar jongerenhuis komt te staan Dhr. T. Dorresteijn

Bouw jongerenhuis in Ederveen gaat binnenkort van start

6 februari 2021 om 19:13 Nieuwbouw Deel je nieuws

Aan de Hoofdweg 112 te Ederveen zijn de voorbereidingen voor de bouw van een jongerenhuis in volle gang.

Het idee voor een jongerenhuis ontstond bij Teus en Hannie Dorresteijn. Jarenlang droegen zij zorg voor pleegkinderen die korte of langere tijd onder hun dak verbleven. “Destijds stopte de pleegzorgbegeleiding wanneer een jongere de leeftijd van 18 jaar had bereikt, inmiddels is dat verlengd tot 21 jaar. Vaak echter is dan de stap naar zelfstandig wonen nog te groot. Ook van andere pleegouders hoorden we regelmatig over dat probleem. Daarnaast komen we soms situaties tegen waarbij in een gezin spanningen tussen ouders en oudere pubers ontstaan en waarbij het beter is dat een jongere zelfstandig gaat wonen. Maar niet elke jongere is daar al toe in staat.”

Voor deze en andere jongeren die een tijdelijke vorm van begeleiding nodig hebben voordat ze helemaal op eigen benen kunnen staan, is het jongerenhuis Wallenburg bedoeld. In het complex komen acht studio’s waarin jongvolwassenen (leeftijd 18-26 jaar) één tot anderhalf jaar kunnen wonen. In deze periode werken zij aan diverse doelen en groeien zo  onder begeleiding van een beheerdersechtpaar toe naar zelfstandigheid. De doelen worden samen bepaald en kunnen liggen op bijvoorbeeld het gebied van financiën, sociale omgang, praktisch functioneren, etc. De verwachting is dat begin 2022 de eerste jongeren ontvangen kunnen worden.  

De Wallenburg zal worden gerund door het echtpaar Jan-Willem en Willemien Lemstra. Zij helpen de jongeren graag verder op weg naar een eigen plek in de maatschappij. “De afgelopen jaren drong meer en meer tot ons door dat er zóveel jongeren zijn die dringend een steuntje in de rug nodig hebben bij het vinden van die eigen plek. Het gaat niet bij iedereen vanzelf! Het leek ons mooi om ons juist voor die groep jongeren in te zetten. Het jongerenhuis is daar nu precies de plek voor! We zien uit naar het moment dat het project echt van start gaat. De voorbereidingen zijn zinvol en het is goed om daar de tijd voor te hebben. Maar we denken nu vaak: ‘Laten we nu maar gewoon gaan beginnen!’ We kunnen dit niet alleen, maar zijn samen met het bestuur en het zorgteam op zoek naar anderen, die wat van hun tijd en gaven aan deze toch wel kwetsbare maar mooie groep willen geven!”

Stichting Jongerenhuis Ederveen wil vanuit christelijk diaconaal perspectief hulp bieden. Na aanmelding volgt een intakegesprek, waarin nagegaan wordt of de vorm van begeleiding passend is.  

Voor meer informatie en aanmelding zie: www.jongerenhuisederveen.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie