,,Op een gegeven moment stond ik zo'n dertig meter van de ijsvogel vandaan. Hoe gaaf is dat.''
,,Op een gegeven moment stond ik zo'n dertig meter van de ijsvogel vandaan. Hoe gaaf is dat.'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Ik ben niet de enige fan van de ijsvogel’

10 februari 2021 om 13:15 Natuur en milieu

EDE Ik ben fan. Hoewel veel mensen fan zijn van Ronaldo, Messi of Max Verstappen ben ik fan van de ijsvogel. Meer dan twintig jaar geleden, als beginnend natuurliefhebber, zag ik mijn eerste ijsvogel. Het was onderlangs bij de Grebbeberg. Tot dan toe kende ik de ijsvogel alleen maar uit boekjes. Zo’n prachtig gekleurde vogel zou je in Nederland toch niet tegen kunnen komen?

Michael de Vries

En die kans was destijds ook niet groot. In die jaren aan het einde van de vorige eeuw, toen we zelfs nog een Elfstedentocht hadden, ging het slecht met de ijsvogel. Hoewel de naam anders doet vermoeden kan de ijsvogel slecht tegen ijs. Zijn dagelijkse maaltijd bestaat voornamelijk uit vis en als het water bevriest dan.... Tsja, vul maar in.
In heel Nederland waren er toen slechts tientallen ijsvogels. Inmiddels, na veel zachte winters, gaat het een stuk beter met de ‘blauwe flits’, zoals zijn bijnaam luidt. Nu vliegen er duizenden in ons land. Niet alleen in natuurgebieden, maar zelfs bij lokale vijvers en slootjes kun je tegenwoordig ijsvogels aantreffen. Ongetwijfeld zijn er lezers die er zelfs weleens één in de tuin hebben gehad, bij de vijver.

BIJNA DAGELIJKS Kon ik vroeger alleen maar dromen om ooit zo’n ijsvogel te zien zoals ik hem in de boekjes zag, nu lukt dat bijna dagelijks. Als ik op de fiets ergens door Ede kom, let ik altijd extra goed op grotere vijvers met overhangende takken. De vogel loert vanaf die takken naar het water in de hoop dat er vis zwemt en doet dan een stootduik naar beneden. Met een beetje geluk komt de ijsvogel dan naar boven met een vis in de snavel.

Vorig weekend had ik het geluk om een uur lang, bij een grotere lokale vijver in Ede, de ijsvogel te kunnen filmen en fotograferen. De vogel ging van de ene tak naar de andere en had totaal niet in de gaten dat ik er was. Op een gegeven moment stond ik zo’n dertig meter van de ijsvogel vandaan en het leek hem niet uit te maken. Hoe gaaf is dat!

Toen ik de beelden op internet plaatste, werd één shot overgenomen door wat andere, grotere websites. Een dag later hadden in totaal meer dan 100.000 mensen het filmpje gezien. Een leuk stukje waardering en wat nóg leuker is... Kennelijk ben ik niet de enige fan van de ijsvogel.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. Zijn column verschijnt tweewekelijks. Reageren of tips? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie