Afbeelding
Foto door form PxHere

Wat houdt een uitvaartverzekering precies in?

9 februari 2021 om 11:09 Partnercontent

Een simpele uitvaart kan al snel boven de 7000 euro gaan kosten. Dit kunnen niet veel mensen zomaar even ophoesten. Daarvoor is de uitvaartverzekering in het leven geroepen. Een uitvaartverzekering is er voor het dekken van de kosten van de uitvaart.

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat je kunt voorkomen dat de nabestaanden opdraaien voor de kosten van jouw uitvaart, wanneer er sprake is van onvoldoende geld. Ook wanneer er wel genoeg geld is voor de uitvaart, dan is een uitvaartverzekering alsnog een verstandige keuze. De nabestaanden kunnen namelijk niet bij jouw spaargeld, omdat de rekeningen van overledenen altijd geblokkeerd worden. Een uitvaartverzekering wordt ook wel eens een overlijdensverzekering genoemd.

 Verschil met een overlijdensrisicoverzekering.

Sommigen verwarren de uitvaartverzekering met de overlijdensrisicoverzekering. Het verschil tussen deze twee is echter wel vrij aanwezig. Een overlijdensverzekering dient als inkomensdekking voor de nabestaanden nadat je komt te overlijden. Deze keert enkel uit wanneer je overlijdt gedurende de looptijd van de verzekering. De verzekerden kunnen het geld vrijuit besteden na uitkeren.

Een uitvaartverzekering dekt enkel de kosten voor de uitvaart. Deze keert enkel en alleen uit wanneer er iemand komt te overlijden. Het geld hiervoor moet meestal gebruikt worden voor het verzorgen van de uitvaart.

 Soorten uitvaartverzekeringen.

Welke soorten uitvaartverzekeringen bestaan er nu eigenlijk? Er zijn twee varianten van uitvaartverzekeringen.

De eerste is de naturaverzekering. Dit is een pakket van producten en diensten. Hiermee wordt er van tevoren als het ware een wenslijst gemaakt van de diensten en producten die je graag wilt hebben tijdens de uitvaart, en op basis hiervan wordt er een polis opgesteld, en zo wordt de looptijd en de premie bepaald.

Met een kapitaalverzekering wordt er een bepaald bedrag afgesproken, dit bedrag wordt aan de nabestaanden uitgekeerd nadat jij komt te overlijden. Zij zijn overigens niet verplicht om dit bedrag te gebruiken voor de uitvaart. Dus, kies zorgvuldig aan wie je dit bedrag laat uitkeren. Het is vervolgens aan de nabestaanden om van dit bedrag een uitvaart te regelen.

 Waar moet je op letten?

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering. Wel, uiteraard is het soort verzekering dat je kiest heel erg belangrijk. Dit is echter afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Wil je dat alles al geregeld is voordat je komt te overlijden? Of wil je liever dat de nabestaanden dit uit handen nemen? Daarnaast wilt niemand te veel premie betalen. Kies daarnaast de nabestaanden met een kapitaalverzekering zo zorgvuldig mogelijk uit.

Je zult dus ook diverse afwegingen moeten maken tussen de verzekering en de premie. Daarnaast moet je er goed op letten dat de premie gedurende de hele looptijd hetzelfde blijft, of dat deze ieder jaar weer omhoog gaat. Dit kan in de toekomst voor enige problemen zorgen, en dit wil je uiteraard voorkomen. Check dit dus van tevoren heel erg goed, dat kan bijvoorbeeld bij elkeuitvaartverzekeringvergelijken.nl.

Daarnaast bepalen je leeftijd en de looptijd grotendeels de premie. Wanneer je ouder bent, dan heb je minder mogelijkheden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie