Archieffoto van de Edese Parklaan in aanbouw.
Archieffoto van de Edese Parklaan in aanbouw. Erik Munneke

Fietsersbond ontstemd over fietsroute langs Parklaan

15 februari 2021 om 19:00 Verkeer en vervoer

EDE De fietsroute langs het noordelijke deel van de Parklaan, van het station tot de N224 in Ede wordt op drie plaatsen onderbroken. De Fietsersbond, afdeling Ede, is daar verontrust over. Leo Langeveld van de Edese afdeling heeft zijn bezwaren inmiddels kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad, omdat hij eerder geen gehoor kreeg bij het college.

De fietsroute wordt onderbroken ten noorden van het World Foodvalley Center-terrein, tussen de Sijsseltselaan en de ingang van de Simon Stevinkazerne-wijk (SSK) en tussen de ingang van de SSK en de N224. Volgens de Fietsersbond wordt hiermee een logisch onderdeel aan het hoofdfietsnetwerk ontnomen, dat in het bestemmingsplan Parklaan uit 2016 is beschreven. ,,Een rechtvaardiging zou kunnen zijn dat er in alle gevallen een goed alternatief is. Tussen de Sijsseltselaan en de ingang van de SSK is er inderdaad een acceptabel alternatief, de Janny Laupmanlaan. Het alternatief voor het fietspad ten noorden van het WFC-terrein is echter nog volledig onduidelijk. Verder is er tussen de ingang van de SSK en de N224 geen ander alternatief dan oversteken naar de westkant”, schrijft Langeveld aan de raad.

Opgemerkt wordt dat de fietsverbinding aan de westzijde tussen de ingang van de SSK en de N224 geen fietspad is, noch een fietsstraat en evenmin een dertig kilometer per uur-weg met veel ruimte voor de fiets, maar een vijftig kilometer per uur weg met fietsstroken. ,,Om anno 2021 een vijftig kilometer per uur weggedeelte met fietsstroken aan te leggen, die dan ook nog onderdeel gaat uitmaken van de hoofdfietsstructuur, is wat veiligheid betreft een gemiste kans”, meent Langeveld. 

De Fietsersbond maakt ernstig bezwaar tegen het schrappen van deze delen in de zuidoostelijke fietsverbinding.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie