Afbeelding
Mark Gunnink

Waterpoloërs op OKT kansloos tegen Kroatië: ‘Nog nooit gebeurd’

15 februari 2021 om 20:21 Waterpolo

EDE De Nederlandse waterpolomannen zijn er niet in geslaagd te stunten tegen Kroatië. Het Nederlandse team, met de Polar Bears spelers Eelco Wagenaar (keeper en aanvoerder) en Guus Wolswinkel in de gelederen, ging er kansloos vanaf tegen de wereldkampioen van 2017 en de Olympisch kampioen van 2012. Het werd in Rotterdam 25-8.

Nederland maakte zich vooraf weinig illusies tegen de favoriet op het OKT. In de afgelopen tien jaar speelden Nederland en Kroatië acht keer tegen elkaar. Acht keer ging de winst naar de Kroaten met vrijwel altijd een marge van zeven doelpunten verschil of meer. 

Die marge had Kroatië maandagavond in de tweede periode al te pakken. Nederland was kansloos tegen de sterke en geroutineerde ploeg. Hoewel de ploeg van bondscoach Harry van der Meer in de beginfase nog enkele mogelijkheden creëerde, werden ze in defensief opzicht weggeblazen. 

Bij een 9-1 stand in de twee periode wist Thomas Lucas met zijn tweede treffer weer iets terug te doen. Daarna liep Kroatië uit naar een 14-5 voorsprong halverwege. In het restant van de wedstrijd, waarbij Wagenaar inmiddels op de bank zat, bleef Kroatië doordenderen en stopte de teller bij 25-8.

Zo kan Nederland zich opmaken voor de wedstrijd van dinsdagavond tegen Roemenië, dat eerder op maandag met 9-9 tegen Rusland een uitstekend resultaat neerzette. Inzet is dan de derde plek in de poule achter Kroatië en Rusland.

VERDEDIGEND NIET GOED Bondscoach Harry van der Meer kijkt met gemengde gevoelens terug op het duel. ,,Aanvallend waren we op momenten wel goed, we vonden de aansluiting en speelden op de juiste momenten de midvoor goed aan. De manmeersituaties waren minder, daar hadden we vaker de kansen moeten afmaken. Maar verdedigend was het zeker niet goed, veel te passief, dat wordt door een land als Kroatië hard afgestraft.”

En dus kon er zo’n grote uitslag ontstaan. ,,Je weet natuurlijk dat het lastig wordt tegen hen, maar zo’n grote uitslag had ik niet gehoopt. Dit was erg zuur. We moeten nu leren van de verdedigende fouten die we gemaakt hebben en dan de focus op morgen.”

NOG NOOIT GEBEURD ,,Het was niet onze beste wedstrijd”, opent keeper Eelco Wagenaar na afloop. De doelman van Polar Bears kreeg in de eerste helft de ene na de andere bal om de oren. ,,Ja, veertien goals in twee periodes, dat is me nog nooit gebeurd. Je speelt tegen een topland, misschien wel de beste van de wereld. Ze zijn gretig, willen graag naar de Spelen. Dat willen wij ook, maar wij hebben niet laten zien wat we kunnen. Ik zelf ook niet.” 

,,We hadden veel manmeers, waren ook goed in de aanval, maar dan sluipt de twijfel in de ploeg denk ik. Dat zag je vooral in de verdediging terug”, vervolgt Wagenaar. ,,We moeten nu de focus op Roemenië krijgen, snel deze wedstrijd vergeten en kijken wat we beter moeten doen. Want we kunnen beter. En dat willen we vanaf morgen weer laten zien.”

VERVOLG Op het OKT zijn drie tickets voor de Olympische Spelen te verdelen, voor de twee finalisten en voor de winnaar van het duel om de derde plek. De Nederlandse waterpoloërs zijn het OKT zondag goed gestart, met een 11-10 overwinning op Duitsland. Oranje speelt nog tegen Roemenië (morgen), Frankrijk (woensdag) en Rusland (donderdag). Een plek bij de eerste vier in de poule betekent een plek in de kwartfinales van vrijdag.


De stand in poule B na twee wedstrijden. - FINA

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie