Screenshot NOS

Nederland wint sleutelduel van Roemenië op OKT

16 februari 2021 om 20:04 Waterpolo

EDE De derde wedstrijd van de Nederlandse waterpoloërs op het Olympisch Kwalificatietoernooi tegen Roemenië is in een 9-8 overwinning geëindigd. Door dat resultaat blijft Oranje op koers voor de kwartfinale.

De beste vier ploegen in de poule gaan door naar de kwartfinale en de beste drie ploegen van het OKT gaan naar de Olympische Spelen in Tokio, komende zomer. In het duel tegen Roemenië koos de Veenendaalse bondscoach Harry van der Meer weer voor Polar Bears Ede-spelers Eelco Wagenaar en Guus Wolswinkel in de basis. Zijn ploeg bleek mentaal voldoende hersteld van de ontluisterende 25-8 nederlaag van maandag tegen top land Kroatië.

GELIJK OP In de eerste periode kreeg Oranje veel kansen op een grote voorsprong, maar aan het einde van het eerste bedrijf stond er een 2-1 voorsprong voor Nederland op het bord. In de tweede periode had Oranje het moeilijk en kwam de ploeg 2-4 achter. Halverwege de wedstrijd was de stand echter 4-4 en kon de wedstrijd nog alle kanten op.

In periode drie werden de Roemenen sterker, maar kwam Nederland op een 5-4 voorsprong. Kort daarna stopte de doelman van Roemenië een vijfmeterworp van Oranje en in de volgende aanval lag de 5-5 achter doelman Wagenaar. Nederland toonde veerkracht en maakte 6-5, maar net voor het einde van de periode werd het 6-6 door een vijfmeterworp.

De laatste periode kenmerkte zich door een sterker wordend Oranje, dat het verdedigend goed voor elkaar had. Maar hoe dichter bij het einde, hoe meer de zenuwen toesloegen. De Roemenen pakten een 6-7 voorsprong met nog ruim vier minuten te gaan. Weer toonde Nederland veerkracht en kwam de ploeg op 7-7. Andermaal miste Oranje een vijfmeterworp. Vervolgens kreeg Wagenaar met nog minder dan twee minuten de 7-8 om de oren en leek een overwinning voor zijn team ver weg. Van IJperen bracht Nederland binnen een minuut echter weer op gelijke hoogte: 8-8. In de laatste aanval van de wedstrijd scoorde Koopman de winnende treffer voor Oranje: 9-8.

BILLENKNIJPEN Bondscoach Van der Meer was na het duel opgelucht. ,,Het was billenknijpen tot de laatste seconden. In de wedstrijden hebben we veel moeten schakelen, maar gelukkig viel het goed. Ik ben super trots op de ploeg, we hebben geknokt tot het einde.’’

Na de zeperd tegen Kroatië maakte de Veenendaler zich geen grote zorgen om zijn ploeg. ,,We speelden tegen Kroatië en de kans dat je die wedstrijd wint is klein. We hebben er niet teveel woorden aan vuil gemaakt. Het belang van het duel van vandaag was groot, ik was er van overtuigd dat we vandaag weer anders zouden beginnen.’’