Afbeelding
Sander Koning

Basisschoolleerlingen krijgen voedselonderwijs

18 februari 2021 om 12:13 Onderwijs

EDE Leerlingen in de groepen vijf tot en met acht op de basisscholen in de regio Ede, kunnen zich voorbereiden op ‘voedselonderwijs’: educatie over koken, maar ook over voedselverspilling, levensstijl en consumptie. Bedrijven in de voedselbranche sluiten op dit onderwijsprogramma aan, met bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken en kooklessen. 

Dat meldt de Regio Foodvalley, het samenwerkingsverband tussen gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel, Renswoude, Veenendaal, Wageningen en Rhenen. Samen met twee andere voedselgerelateerde regio’s in het land (regio’s Venlo en Noordoost-Brabant) is woensdag de start van dit educatieproject met een officiële ondertekening bekrachtigd. De bedoeling is dat de drie regio’s samen gaan werken aan een concreet plan hiervoor. Het streven is om voedselonderwijs op termijn te integreren in het Nederlands basisonderwijs.

De gedachte is om kinderen bewust te maken van de manieren waarop je voedsel kunt eten en verbruiken. ,,Het is goed als kinderen zich van jongs af aan bewust zijn van verantwoorde keuzes bij het kopen en eten van voedsel’’, stellen de initiatiefnemers. ,,Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor ieders gezondheid.’’ Vanuit Wageningen Universiteit wordt al langere tijd gewerkt met een voedseleducatieplatform, onder de naam ‘smaaklessen’. 

De drie regio’s, Foodvalley, Greenport Venlo en AgriFood Capital Noordoost-Brabant, vormen samen Food NL. Onder die naam doen de regio’s lobbywerk in Brussel. ,,Samen willen we in Europa koploper zijn op het gebied van voeding, gezondheid en eiwittransitie’’, stellen de drie partijen in een gezamenlijk bericht.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie