Afbeelding
Pixabay

Sterk Nederland kan net niet stunten tegen Rusland op OKT

18 februari 2021 om 20:08 Waterpolo

EDE De Nederlandse waterpolomannen hebben op het OKT in een goede wedstrijd net niet kunnen stunten tegen Rusland. De ploeg van bondscoach Harry van der Meer bood uitstekend partij maar moest met 11-10 nipt zijn meerdere erkennen. Daarmee eindigt Rusland als eerste in de poule en Nederland als vierde. Voor Oranje wacht morgen de kwartfinale tegen Montenegro. ,,Dat wordt erop of er onder. We hebben er zin in, we zitten goed in ons vel. Maar we moeten wel de wedstrijd van ons leven gaan spelen”, reageerde Van der Meer direct na de wedstrijd.

De ploeg van Polar Bears spelers Eelco Wagenaar en Guus Wolswinkel wist van tevoren waar het aan toe was. Winst tegen Rusland zou de tweede plek in de poule opleveren, een gelijkspel de derde plek en een nederlaag de vierde plek. De positie in de poule is van cruciaal belang voor de kwartfinale, waarin Nederland graag Montenegro en Griekenland zou ontlopen. Desondanks was de opdracht zwaar; Rusland is in Rotterdam in grote vorm. Het versloeg onder meer Kroatië, het land waarvan Nederland met liefst 25-8 had verloren.

UITSTEKENDE START In het begin van de wedstrijd van gisteren tegen Frankrijk, liepen de manmeersituaties van Nederland voor geen meter. De bal ging te langzaam rond en daardoor waren de aanvallen te voorspelbaar. Dat ging vandaag tegen Rusland een stuk beter. Meteen werd de nadruk gelegd op snel spel en dat had resultaat, met een goal van Jesse Koopman. Het betekende de 2-2 en na het eerste part stond er zelfs 3-3 op het scorebord. Het betekende een uitstekende start voor de ploeg van Van der Meer tegen het sterke Rusland.

VOORSPRONG In het tweede kwart duurde het lang voordat er gescoord werd. Rusland had het vizier niet op scherp en ook Nederland, dat wel goede kansen creëerde, wist het net niet te vinden. En toen Konstantin Kharkov met een directe rode kaart het water uit werd gestuurd, moest Rusland ook nog eens één van zijn sterkste spelers missen. Oranje profiteerde van de rommelige fase en via Thomas Lucas was de eerste voorsprong een feit: 3-4. Rusland herpakte zich echter en door onder meer twee benutte manmeers namen de Russen een 6-4 voorsprong, wat ook de stand halverwege de wedstrijd was.

AANSLUITING Toen de Russen in het derde kwart ook hun sterspelers Daniil Merkulov (blessure) en Dmitri Kholod (uitsluiting) aan de kant had, was het Robin Lindhout die de aansluitingstreffer voor Oranje produceerde: 7-6. Nederland kreeg vervolgens kansen op de gelijkmaker, maar de schoten waren niet venijnig genoeg en met een geweldige redding voorkwam Wagenaar vervolgens dat het 8-6 werd.

En dus was Nederland na drie kwarten nog volledig in de race en was er nog altijd een goede kans op winst tegen de Russen. Een vierde kwart waarin Nederland dit toernooi al vaker sterk voor de dag kwam. Waar het de teruggekeerde Merkulov was met de eerste treffer, was het Nederland dat door goals van Guus van IJperen en Pascal Janssen op gelijke hoogte kwam: 8-8. 

GEVECHT Het was inmiddels een hevig gevecht geworden, want waar de Nederlanders geen derde (of vierde) in de poule wilden worden, wilden de Russen dat natuurlijk ook niet. Beide ploegen vochten voor de winst. Nederland nam een voorsprong, maar drie benutte manmeersituaties later stond Rusland weer voor, 11-9. Janssen maakte er nog 11-10 van, maar kansen van Lindhout en Muller gingen er in de slotfase niet meer in.

VERTROUWEN ,,Uiteraard overheerst net na de wedstrijd wel de teleurstelling”, aldus Van der Meer. ,,We waren er dichtbij, maar lieten nog teveel kansen liggen. Die voel je wel even. Maar dat gaat zeker ook gepaard met een heel goed gevoel over waar we hier mee bezig zijn, hoe we hier spelen en wat we bereikt hebben tot nu toe. Dat geeft absoluut vertrouwen en moed voor het duel met Montenegro.”

TEAMSPIRIT Met Montenegro wacht Oranje morgen één van de topfavorieten in de kwartfinale, de ongeslagen winnaar ook van de andere poule. Het zal een pittige kluif worden tegen Montenegro, realiseert ook de bondscoach zich. ,,Ze zijn op alle vlakken een heel sterke en degelijke ploeg. Maar we gaan er nuchter in en gaan voor onze kansen. Onze teamspirit is wel één van onze sterke punten dit toernooi. Als je ziet hoe de verdediging werkt en hoeveel ballen die pakt. Dat geeft rust waardoor we ook in de aanval goed kunnen spelen. Daarin creëren we veel kansen, we krijgen veel manmeers. Het is helaas nog wel steeds hetzelfde liedje dat we die niet genoeg benutten. Maar dat kan zo maar in één keer omdraaien en wel gaan lopen. Laten we hopen dat dit morgen zo is.”

14.00 UUR Die wedstrijd begint vrijdag om 14.00 uur. Nederland zal moeten winnen om kans te houden op een Olympisch ticket. Op het OKT zijn drie startbewijzen te verdienen voor Tokio, voor de twee finalisten en de winnaar van het duel om het brons.


De stand in poule B. - FINA

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie