Afbeelding
Gerard van Wijk

‘Wildwal Lunteren heeft geen beschermde status’

21 februari 2021 om 15:00 Natuur en milieu

LUNTEREN Stichting Het Luntersche Buurtbosch en de vereniging Vrienden van het Luntersche Buurtbosch constateerden begin dit jaar dat tijdens werkzaamheden op het terrein van De Werelt het gebied rond het Zevenheuvelenpad afgezet was met een wildraster. ,,Hierdoor is een groot deel van de historische wildwal vertrapt en beschadigd.” 

Door Gerard van Wijk

GroenLinks en ChristenUnie hebben naar aanleiding daarvan schriftelijke vragen gesteld aan het college. Het antwoord vanuit het gemeentehuis geeft de stichting weinig bevrediging. De wildwal heeft volgens de gemeente geen beschermde status en voor het plaatsen van een wildraster hoeft geen vergunning te worden aangevraagd.

TOELICHTING In een uitgebreid memo aan de raad wordt een toelichting gegeven. ,,De wildwal is een oude greppel-structuur, die akkers afschermde van wild en dus bescherming bood tegen wildvraat. De wildwal liep oorspronkelijk in één aaneengesloten lijn langs de bosrand van Meulunteren naar Wageningen, aan de oostzijde van de akkers van de verschillende Edese en Wageningse buurten. De eerste vermeldingen van de wildwal op historische kaarten dateren uit de 16e en 17e eeuw, maar waarschijnlijk werd de wal al in de Middeleeuwen aangelegd.” 

Er is recent, deels op de wildwal, een raster geplaatst dat het 5,6 hectare grote terrein van het congrescentrum afsluit. Het raster is geplaatst in opdracht van de eigenaar van het congrescentrum. De wildwal heeft in de loop der tijden zijn functie verloren en ,,bleef verwaarloosd in het landschap achter.” Hier en daar liggen nog restanten, zoals ook op het terrein van De Werelt. 

PROJECTPLAN Zeven jaar geleden heeft de gemeente aan Probos opdracht gegeven om een projectplan op te stellen voor het verbeteren van de herkenbaarheid en het beheer van de wildwal tussen Wageningen en Lunteren. Er kwam een overlegplatform, waar De Werelt niet bij was aangesloten. In het rapport van Probos wordt geen aanbeveling gedaan de wildwal als gemeentelijk of rijksmonument te beschermen. ,,Wel acht de gemeente zich verantwoordelijk voor het verwerven en delen van kennis over cultuurhistorie en het beschermen en duurzaam behouden en beheren van erfgoed.” Dat staat in de Erfgoednota.

BEHOUD WILDWAL De gemeente heeft naar eigen zeggen in de achterliggende jaren wel inspanningen verricht op het gebied van behoud van de wildwal. ,,Het particuliere terrein van het congrescentrum behoorde echter niet tot het te monitoren onderzoeksgebied.” Nog niet alle hoop is verloren voor de stichting en vereniging die zich inspannen voor behoud van het Lunterse Bos. Het college zal, na actualisatie van de cultuurhistorische waardenkaart, overwegen of de wildwal bij het congrescentrum hersteld moet worden. ,,Eventueel bijkomende kosten zullen niet worden verhaald op het congrescentrum.” 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie