,,Kepen in de tuin, hoe gaaf!''
,,Kepen in de tuin, hoe gaaf!'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘Als ik naar buiten keek, leek het wel Scandinavië’

24 februari 2021 om 13:13 Natuur en milieu

EDE Kent u dat gevoel? Dat u in de zomer al verlangt naar de winterperiode en in de winter verlangt naar de zomer? Dat gevoel heb ik ook regelmatig. Bij mij heeft dit altijd met de natuur te maken.

Michael de Vries

Soms kan ik in de zomer genieten van vogels die met nestmateriaal bezig zijn en tegelijk gaan mijn gedachten al uit naar welke vogels er in de winter op de voedertafel zullen komen. Is het eenmaal winter, dan vraag ik me af welke vogels er in de zomer in de tuin komen broeden.

PANTERACHTIG Ieder jaar voorafgaand aan de échte winter hoop ik dat bepaalde vogelsoorten zich in de tuin laten zien. Hoe kouder het is hoe meer vogels er komen. Pas echt druk wordt het in de tuin wanneer het in Noord-Europa koud gaat worden. Zo koud dat de vogels daar geen voedsel meer kunnen vinden en genoodzaakt zijn om zuidelijker te trekken, totdat ze ergens komen waar nog wel voedsel te vinden is. 

Volg je dus de weersverwachtingen in Noord-Europa, dan weet je ongeveer wel welke vogels je kunt verwachten. Eén van die soorten is de keep. Het is als het ware het neefje van onze gewone vink en hij heeft prachtige oranjeachtige kleuren met daarbij een bijna panterachtig motief op de rug.

DRIEËNTWINTIG Zodra het kouder wordt, zien we in Nederland de eerste kepen arriveren. Ze sluiten zich aan bij onze vinken en zo foerageren ze in de bossen. Op de grond zoeken ze dan vooral beukennootjes. Maar ja..., als het gaat sneeuwen en er geen voedsel meer te vinden is? Dan verplaatst de groep vinken en kepen zich richting tuinen.

Twee weken terug zag ik de eerste keep in de tuin, hoe gaaf! Iets later waren het er drie en een uur later zelfs zes. De volgende dag telde ik er 23. Ik wist niet wat ik zag. Als ik naar buiten keek, leek het wel Scandinavië. Al die kepen op en rond de voedertafel in de sneeuw. Daar word je als natuurliefhebber blij van.

STAVANGER Eén van de vogels had een ring. Bij het inzoomen van de foto’s las ik af ‘530-ANGE-ORW’. Na enig speurwerk en met hulp van een kennis bleek de vogel uit Stavanger in Noorwegen te komen. De ‘ORW’ stond voor ‘Norway’. Hoe leuk is het om deze Scandinavische vrienden op bezoek te hebben gehad. En ik verzeker u, ik was niet de enige. Er waren honderdduizenden kepen ik ons land. Heeft u ze ook gezien?

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht basisonderwijs. Zijn column verschijnt tweewekelijks. Reageren of tips? Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie