Afbeelding
Pixabay

Raadsvragen over kinderen in vechtscheidingen

23 februari 2021 om 11:30 Politiek

EDE Hoeveel Edese kinderen hebben te maken met complexe scheidingssituaties, ook wel vechtscheidingen genoemd? Dat wil raadslid Kees van Wolfswinkel (SGP) van het college weten. Hij heeft over deze problematiek een aantal vragen gesteld en wil onder meer het aantal ondertoezichtstellingen weten. 

,,Veel kinderen ervaren de sociale en emotionele gevolgen van vechtscheidingen. En er zijn forse financiële gevolgen. Zo’n zestig tot zeventig procent van de ondertoezichtstellingen van kinderen heeft te maken met complexe scheidingssituaties. De kosten daarvan komen voor rekening van het gemeentelijk budget voor de jeugdzorg.”

KOSTEN In een televisieprogramma zou wethouder Leon Meijer de suggestie hebben gedaan ,,dat vechtende ouders zelf een deel van de kosten van deze jeugdhulp voor hun rekening moeten nemen.” Dit lijkt Van Wolfswinkel een voor de hand liggende suggestie. ,,Toch is hierbij wel een aantal kanttekeningen te plaatsen. Daarbij speelt de vraag of we als gemeente en samenleving ons voldoende inzetten om dergelijke situaties te voorkomen. Daarnaast zien we dat juist mensen in een scheidingssituatie het ook financieel vaak lastig hebben, zoals onder andere blijkt uit ervaringen inzake de schuldhulpverlening.”

PREVENTIE Naast repressieve maatregelen noemt Van Wolfswinkel preventieve maatregelen ,,om deze echtscheidingsproblematiek zoveel als mogelijk te voorkomen.” Uit de meest recente gegevens blijkt dat de ouders van 727.000 Nederlandse kinderen niet meer bij elkaar wonen. Jaarlijks gaat het om circa 70.000 scheidingen, waarvan in tien tot twintig procent van de gevallen de ouders er niet in slagen om na de scheiding een gezamenlijke vorm van ouderschap te realiseren.  

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie