Banieren sieren centrum Bennekom op

14 mei 2018 om 06:18 lokaal

BENNEKOM Als een gezonde, stoere zoon van een aannemer stapte wethouder Johan Weijland zaterdag op de ladder om de laatste banier met daarop een kunstwerk van Ellen Bouter te bevestigen bij de winkel van Van Wonderen in Bennekom. In het dorpscentrum hangen nu allemaal nieuwe banieren met daarop kunstwerken van vijfentwintig verschillende Bennekomse kunstenaars.

Jan de Boer

Bennekommer Gert Jan Koster kwam op het idee om de oude vlaggen van de Bennekomse ondernemersvereniging te vervangen. ,,Ik stelde voor om de oude vlaggen weg te gooien en iets heel nieuws te bedenken. Vroeger heb ik wel eens met schoolklassen vlaggen beschilderd. Zo kreeg ik het idee om banieren te laten maken van kunst van Bennekomse kunstenaars."
De ondernemersvereniging vond het een goede gedachte en zei tegen Koster 'bedenk het maar, doe het maar, we horen het wel'. Dat bleek niet tegen dovemans oren te zijn gezegd. Meteen nam Gert Jan Koster contact op met Ellen Bouter, die veel kunstenaars in Bennekom kent. ,,Ik heb ook gegoogeld en toen bleken er nog wel meer dan tien kunstenaars meer in Bennekom te zijn dan ik had gedacht. Eentje, Jan van Leeuwen, heb ik niet kunnen bereiken," vertelt Ellen Bouter. 


Het project van de banieren wordt door de ondernemers van Bennekom en het Cultuurfonds Ede bekostigd. ,,Al sinds 1996 is het gebruik om in Bennekom banieren op te hangen," aldus de vertrekkende wethouder Johan Weijland, geboren in Bennekom en zich analoog aan oud-president John F. Kennedy 'ich bin ein Bennekommer' noemende. ,,Het is heel erg Bennekoms om het ophangen van de banieren met heel veel verenigingen af te wisselen. Bennekom is een schoolvoorbeeld voor andere kernen in de gemeente Ede. Als we in andere dorpen komen zeggen we 'kijk hoe men dat in Bennekom doet, zo kunnen jullie dat ook doen'. Kunst is voor iedereen, maar voor iedereen anders. Dat er kunst van vijfentwintig Bennekomse kunstenaars hangt, is heel erg mooi. Een prachtig initiatief. Het is een schitterende opsiering van Bennekom."


Van bijna iedere Bennekomse kunstenaar hangt nu een banier in het centrum van Bennekom. ,,De banieren blijven in ieder geval tot Vlegeldag hangen. Daarna komen ze weer terug. Tijdens de kerstdagen komt weer de feestverlichting. Daarna keren de banieren weer terug in het centrum.Iedereen was enthousiast om mee te doen en vond het ontzettend leuk. De banieren zijn een feestje in het centrum en het haalt het dorp ook leuk op. Het bruist," vindt Ellen Bouter. Naast iedere banier staat ook de naam van de kunstenaar, die de banier heeft gemaakt. Alle kunstwerken zijn ook te zien in een expositie in de lege winkel van Van Wonderen in het centrum.
Van 16 tot en met 19 mei kunnen de kunstwerken nog in de winkel worden bewonderd. Tijdens de atelierroute, de kunstmarkt en het kunstfestival Woest en Bijster zullen de banieren de Dorpsstraat in Bennekom ook op een toepasselijke wijze verlevendigen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie