'Rumours' rond Fleetwood Mac herleven

14 mei 2018 om 06:26 lokaal

EDE Toeval of niet, maar onlangs werd bekend dat zanger/gitarist Lindsey Buckingham van Fleetwood Mac de aloude groep heeft verlaten. Ruzies en personeelswisselingen vormen de rode draad in geschiedenis van deze zeer befaamde naam. Tribute-band Cosmic Carnival bracht dit zaterdag haarfijn in kaart en klassiekers als Rhiannon werden in Cultura fantastisch vertolkt.

Met de heerlijke gitaarriff van 'Oh well' was de toon gezet, terwijl eerst natuurlijk de beginjaren de revue passeerden. In die tijd domineerde de bluesrock met een hoofdrol voor Peter Green. De gitarist in Cosmic Carnival speelde de geweldige solo's in krakers als 'Need your love so bad' en het instrumentale 'Albatros', een langzaam maar zeer spannend nummer.
De Nederlandse band verstaat de kunst om ook de aloude hits als 'Dreams' het juist gevoel mee te geven. De chemie en hechtheid van de groep is de garantie voor de juiste sound, terwijl de solide ritmesectie de basis vormt voor de - op het eerste gehoor - eenvoudige popsongs, maar dat is schijn.


De coverband zou echter in duigen vallen als de zang niet oké zou zijn. Vooral de twee dames vielen in positieve zin op, zodat een pareltje als 'Landslide' geweldige uit de verf kwam, ook al was de klankkleur niet exáct Steve Nicks. De dame die de rol van Christine McVie voor haar rekening nam, benaderde het timbre van haar Amerikaanse evenknie zeer dicht. Daardoor groeide de pianoballad 'Songbird' uit tot hét hoogtepunt van het concert. Wat is dat een ongekend fraaie lovesong, juist op het moment dat op televisie de tenenkrommende bagger van het Eurovisie Songfestival te zien en te horen was.


Ook de meerstemmige zang in dynamische songs als 'The chain' was om door een ringetje te halen, hoewel de afstemming van alle instrumenten en zang helaas niet voortdurend in orde was. Een kniesoor die daarover klaagt. Uiteraard werd het meest geput uit het onverslaanbare en mega-succesvolle album 'Rumours', maar ook groovy nummers als 'Tusk' van het gelijknamige album en een latere hit als 'Tell me lies' ontbraken niet.
Cosmic Carnival bewaarde de grootste krakers natuurlijk tot het laatst. Nadat 'Don't stop' klonk, kon de band uiteraard niet stoppen en stortte de muzikanten zich nog vol overgave op de allergrootste hit 'Go your
own way'. Toen was het helaas echt tijd om de eigen weg te gaan. Thuis zoemde een prachtig concert in de hoofden van het publiek na, vast en zeker met liedjes als 'Second hand news'.
We moeten nog maar zien of de échte Fleetwood Mac - zonder Buckingham - het niveau van dit eerbetoon kan evenaren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie