Afbeelding
Foto door form PxHere

Nadelen van een onderhoudsvrije betegelde tuin

25 februari 2021 om 15:42 Partnercontent

Een betegelde tuin is tegenwoordig helemaal de trend, omdat deze onderhoudsvrij vaak is. dat betekent dat je weinig hoeft te doen aan de tuin en er vooral van kunt genieten. Een groot voordeel natuurlijk, want een tuin heb je vooral om ervan te genieten, maar een betegelde tuin heeft ook zo zijn nadelen. Nadelen die je kunt aanpakken zonder dat je de onderhoudsvrije tuin die je wilt verliest. 

We leggen eerst het nadeel uit en bieden je daarna direct de oplossing.

Nadeel 1: Weinig kleur

Een onderhoudsvrije betegelde tuin is vaak wat saai van kleur. De tuin heeft immers weinig variatie, wat betreft gebruik van verschillende materialen en kleuren. Het terras loopt immers door tot ver in de tuin en wordt niet onderbroken door andere zaken.
Uiteraard kun je met verschillende soorten tegels en kleuren bepaalde motieven maken. Zorg ervoor dat je kleuren afwisselt en niet voor stijlvol antraciet gaat voor de volledige tuin. Op die manier kun je het gebrek aan kleur in je tuin wat opbreken. Wil je wel kleur maar geen onderhoud?

Wat dacht je van kunstgras in de tuin? Kunstgras oogt als echt gras, maar hoeft niet gemaaid te worden. Tegenwoordig heb je veel verschillende opties, kleuren en materialen, waardoor kunstgras niet van echt te onderscheiden is. Met kunstgras doorbreek je de eentonigheid in kleuren, maar verlies je niet op onderhoud.

Nadeel 2: Afwateringsproblemen

Een betegelde tuin ziet er in de basis mooi uit, maar kan je bij grote stortbuien of de regenachtige dagen die we in nederland kennen, flink op de proef stellen. Tegels hebben namelijk niet de afwaterende functie die aarde wel heeft. De voegen tussen de tegels bieden niet genoeg afwatering en de kans is groot dat je tuin volledig blank kan komen te staan indien er teveel water in te korte tijd naar beneden komt.

Met tegels die ook water doorlaten kun je dit probleem wat oplossen. Zorg bovendien voor goede afwateringsmogelijkheden door putjes in verschillende hoeken van de tuin aan te (laten) leggen.

Nadeel 3: Warmte blijft langer hangen

In de stad is het warmer dan op het platteland. Dat geldt ook voor een groene tuin versus een betegelde tuin. In een betegelde tuin blijft warmte door de stenen die dit opnemen, langer hangen. Hierdoor kan jouw tuin een tropisch oord worden en blijven, terwijl de buren het al een stuk koeler hebben.

Zorg voor schaduwrijke plekken en houd de tegels eventueel wat vochtig. Hierdoor verlaag je de temperatuur. Je bent echter wel veel water kwijt om dit te doen, dus milieuvriendelijk is het niet echt.

Nadeel 4: Beestjes vinden tegels niet zo leuk

Nu kunnen we ons voorstellen dat je niet zo zit te wachten op beestjes in je tuin. Maar insecten en andere kruipende dieren zijn onmisbaar voor de gezondheid van de aarde. Een betegelde onderhoudsvrije tuin geeft hen niet de ruimte om een lekker nest te bouwen.

Wissel tegels af met planten en bloemen. Geen zin in onkruid ertussen? Bedek dan de bodem van het gedeelte met planten en bloemen met bodembedekkers. Op die manier creëer je groen en onderhoudsvrij. De insecten en beestjes zullen je dankbaar zijn!

Ga voor onderhoudsvrij en groen

Zoals je hebt kunnen lezen is een onderhoudsvrije tuin die betegeld is niet vrij van nadelen. Wegen de voordelen van het onderhoudsvrije echt op tegen de nadelen? Of kun je met bovenstaande tips, zoals de planten met de bodembedekkers en het kunstgras je alsnog overtuigen van jouw tuinontwerp.
Bron: grasexpert.com

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie