De zon breekt door over de kale vlakte.
De zon breekt door over de kale vlakte. Nando Eskes
Column

‘Samen’ verslaan ‘we’ corona - jaja

3 maart 2021 om 12:46 Opinie

EDE Een jaar geleden schreef ik over The Rivers of Babylon. We zaten allemaal binnen, geschrokken en onzeker. Wat nu? Een jaar later zijn velen gewend geraakt. Ze leerden ermee leven. Meer spaargeld, hogere aandelenkoersen, groeiende bedrijven. Nu geknipte haren, straks de kroegen weer open en dan de festivals. On we go! Ondertussen verbouwden ze hun huizen, schilderden de vloer en bemestten de tuin. Het leven was, ondanks corona, toch goed.

Nando Eskes

CORONAVRIJ Maar voor mij geldt dat niet. En voor anderen ook niet. Vorig jaar schreef ik dat we eerst moesten zien te overleven. Persoonlijk, economisch, bedrijfsmatig en maatschappelijk. We staan nu op een gevaarlijk punt. De meeste mensen gaan straks vrolijk weer los. Even vaccineren en ze zijn weer vrij. Geen spatje schade opgelopen, doorbetaalde lonen en zelfs zijn er bedrijven met extra corona-omzet.

MAAR Hebben mensen idee van de ongelijke verdeling van de lasten? Van de afnemende weerstand van de culturele en vrijetijdsbedrijven en de winkels? De binnenstad van Ede vraagt niet voor niets burgemeester Verhulst om steun. Ik vraag me af of het de gewone mens, de ‘kiezer’, interesseert. Het is makkelijk praten over lockdown als je loon of pensioen wordt doorbetaald. Over ‘samen corona eronder’ krijgen als je niet in je bestaan bedreigd wordt.

ONDERNEMER BETAALT De overheid doet net of zij banen redt. Dat is niet zo, dat doet de ondernemer. Hoeveel steun er ook is, de ondernemer draagt altijd meer bij dan dat zij/hij ‘krijgt’. Dat kan even, maar niet oneindig. De overheid geeft met de ene hand en int belastingen met de andere. Om een voorbeeld te geven, mijn opgebouwde coronabelastingschuld bedraagt al bijna driehonderdduizend euro. Als voor iedereen corona een herinnering is, zijn veel ondernemers nog bezig met deze coronatijd. Zij kunnen niet investeren maar moeten aflossen. Volgens staatssecretaris Vijlbrief kan de belastingschuld niet worden kwijtgescholden: ,,Het is uw en mijn geld”. Jaja, maar je hebt mij mijn omzet afgenomen, ‘samen’leving. En dan ook nog belasting betalen?

EN REDT ZICHZELF? Een ondernemer redt zichzelf, hij of zij is geen watje. Maar, wat mij betreft, ik dacht uit de winst van mijn toeristische internetbedrijf iets blijvends te kunnen geven aan de samenleving, de Edesche Concertzaal. Maar de ongelijke verdeling van de coronalasten, en dat onder het mom van ‘samen’, die leugen van een ingehuurd marketingbureau, die doet me wel nadenken. Moet ik doorgaan of niet? Ik vraag het me af.

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom: nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie