Afbeelding
Regio Foodvalley

Resultaten Agrifoodmonitor Ede-Wageningen gepresenteerd

2 maart 2021 om 12:47 Natuur en milieu

EDE In 2019 zag de gemeente Ede een grote groei in de regio FoodValley. Zo groeide de export van 2016 tot en met 2019 met 22 procent van 4,6 naar 5,5 miljard. Regio FoodValley exporteerde voor 2,2 miljard euro aan agrifoodgoederen. En de werkgelegenheid in de regio FoodValley steeg tussen 2012 en 2019 met 9 procent. Dit blijkt uit de Agrifoodmonitor Ede-Wageningen 2019.

In de jaarlijkse monitor staan feiten en cijfers die een beeld geven van de ontwikkelingen in agrifood in het gebied Ede-Wageningen in het jaar 2019. Dit was het jaar voordat de wereldwijde pandemie uitbrak. De negatieve gevolgen van de lockdown voor het bedrijfsleven door de gehele productieketen (onderzoek, productie, toelevering, handel) en de daarbij behorende werkgelegenheid zijn niet in deze statistieken zichtbaar.

COMPLEMENTAIR De agrifoodactiviteiten in Wageningen en Ede zijn complementair, met in Wageningen een sterke onderzoeks- en ontwikkelingscomponent en in Ede een sterke handelscomponent. Ede had in 2019 in totaal 8.180 banen in de topsector Agrifood, waarvan 64 procent in de handel, 20 procent in de primaire landbouw, 15 procent in de industrie en 1 procent in ontwikkeling en onderzoek. In de regio Foodvalley groeide het aantal agrifoodbanen tussen 2012 tot 2019 met 22 procent, staat in de monitor.

SNELLE GROEIER Opvallend in de agrifoodmonitor is het aantal snelle groeiers. Een snelle groeier is een bedrijf waarvan het aantal banen in drie jaar tijd meer dan 60 procent is toegenomen. Het aantal snelle groeiers geeft een beeld van succesvolle innovaties en de kracht van een regionale economie. In Ede, Wageningen en de regio Foodvalley was in 2019 4 tot 5 procent het totale aantal bedrijven een snelle groeier. In de agrifoodsector was het percentage snelle groeiers bijna dubbel zo hoog: 8 tot 10 procent.

Ede telde in 2019 1.280 bedrijven in de topsector agrifood, hiervan was 10,1 procent (130) snelle groeier. Regio Foodvalley telde 3.630 agrifoodbedrijven, 8,5 procent (310) hiervan was snelle groeier.

ÉÉN SYSTEEM ,,Voedsel betekent veel meer voor onze samenleving dan alleen maar economische groei”, meent wethouder Leon Meijer. ,,Kijk bijvoorbeeld naar het aspect gezondheid; meer weten over voedsel kan iets betekenen voor de levenskwaliteit van onze inwoners. De grote uitdaging wereldwijd, en ook in deze regio, is de overgang naar een gezond en duurzaam voedselsysteem. Dit staat ook centraal in de Regio Deal Foodvalley die in 2019 is afgesloten tussen het Rijk en partners in de Regio Foodvalley. We benaderen voedsel als één systeem, waar economie, gezondheid en duurzaamheid bij elkaar komen. Een sterke economie gebaseerd op landbouw en voedsel, kan niet zonder gezonde inwoners en een gezond klimaat. En een sterke maatschappij waar innovatie plaatsvindt, bereik je alleen met een gezonde economie. Het is deze integrale aanpak die resultaten oplevert.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie