BRUUT! met Superjazz
BRUUT! met Superjazz Sanja Marusic

Live concert vanuit Cultura: ‘Jazz is om op te dansen’

10 maart 2021 om 19:06 Muziek

EDE Het wordt moeilijk om vrijdag 12 maart stil te zitten in je huiskamer, wanneer je meekijkt met het Superjazz concert van BRUUT! Het concert dat live in Cultura gespeeld wordt, kun je meebeleven via livestream.

Het gezegde ‘jazz is om op te dansen’ wordt door superjazzformatie BRUUT! met hun vijfde album nog maar eens bevestigd. Neerlands Best Geklede Band (Esquire, 2016) zichzelf opnieuw uitgevonden. Het resultaat is een stampende plaat vol grooves, energie en smerigheid. Maar is het wel jazz? Of is het surf? Of rock? Wilfried de Jong zei ooit: ,,Hou op met vakjes en lijstjes; noem het gewoon BRUUT! en geef je over!” Eén ding is in ieder geval zeker: op de muziek van BRUUT! kan alles, behalve stilzitten.

MISVERSTAND BRUUT! is geboren uit een misverstand. Officieel bestond BRUUT! nog niet eens toen de afzonderlijke musici werden gevraagd om achtergrond jazz te spelen tijdens een festival. Sterker nog: de vier vrienden hadden nog nooit eerder samen gespeeld. Een dag voor de show bleek de ‘muzikale omlijsting’ eigenlijk een hoofd act te zijn in de grote zaal van de legendarische Melkweg in Amsterdam. Ze stonden geprogrammeerd tussen een trash-metal en een funk band. In één dag moest het kwartet een concept bedenken dat zou voldoen aan de behoeften van een zaal vol dansende mensen. Ze slaagden hier met verve in: BRUUT! was geboren. Het concept is sindsdien niet meer veranderd: mensen laten dansen op jazz muziek.

Voor hun vijfde album ‘V’ werkte de band samen met vermaarde producer Paul Willemsen (o.a. Michelle David & The Gospel Sessions). Deze samenwerking resulteerde in hun meest gruizige en vuige album tot nu toe, wat erg goed werd ontvangen door de Nederlandse pers. In 2019 bracht BRUUT! hun zesde album ‘Go Surfing’ uit; een ode aan de surf muziek samen met gitaarvirtuoos Anton Goudsmit.

Koop een V-ticket via www.cultura-ede.nl. Het concert begint om 20.15 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie